Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Digitalizálódik a XIII. kerület

2005.10.21. 16:57
Nem kell többé sorban állniuk a XIII. kerület önkormányzatánál a lakosoknak hagyatéki ügyek intézése, lakcím megváltoztatása, vagy éppen az adóbevallások miatt, ha rendelkeznek interneteléréssel és elektronikus aláírással, ugyanis már elkészült az önkormányzat portálrendszere.

November elsején hatályba lép az új közigazgatási eljárási törvény, és a XIII. kerületben elindul az elektronikus ügyintézés. Tóth József, a városrész polgármestere pénteken elmondta, hogy az elektronikus aláírással rendelkezők ezentúl a nap bármely időszakában elintézhetik ügyeiket, nem kell többé emiatt szabadnapot kivenniük és sorba állniuk. Az önkormányzat az IBM renszerét használja, az aláírásokat tároló kártyákat pedig a NetLock szállítja.

Fejlődő kerület

A lakosok többek között építményadóval és telekadóval kapcsolatos bevallásukat, építéshatósági és hagyatéki ügyeket intézhetnek elektronikusan, és az önkormányzat portálján elektronikus aláírás nélkül is lehet panaszokat tenni tömegesen virágzó parlagfűről, illetve az adó és építésügyekben időpontot kérni. Az első száz igénylő az első évre ingyen megkapja az aláírást, a többieknek azonban évente bruttó hatezer forintba kerül a papíralapú aláírással egyenértékű, úgynevezett fokozott biztonságú aláírási tanúsítvány.

Hat év alatt 450 millió forintot költött a XIII. kerület a közigazgatási rendszer továbbfejlesztésére saját forrásból, állami és uniós források nélkül, mondta Tóth József. A polgármester szerint kerületében a lakosság 30 százaléka fér hozzá az internethez, és majdnem a felük naponta szörföl, ezért arra számítanak, hogy az első évben több mint ezren vásárolnak elektronikus aláírást.

Mások lemaradásban

Az MTI információi szerint a huszonnégy budapesti önkormányzat jó része még arról sem döntött, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően rendeletben zárja ki az elektronikus ügyintézés lehetőségét, ha annak egyelőre hiányoznak a technikai vagy a személyi feltételei. A XII. kerület csütörtökön hozott rendeletet arról, hogy jelenleg a hatósági ügyeket nem lehet elektronikusan intézni a városrészben, kivéve azokat, amelyeket az ügyfélkapu igénybevételével lehet elintézni.

A Ferencvárosban, az országban elsőként, 2004 őszén indult hasonló szolgáltatás.