Ödön
1 °C
11 °C

A tükrözött Google átjutott a kínai Nagy Tűzfalon

2002.09.10. 14:41
A Kommunista Párt novemberi kongresszusára készülő Kínában szigorodik a helyzet: betiltották a Google-t. Amerika csóválja a fejét, a kínai erőszörfözők eközben egy angol paródiaoldalon keresztül használják tovább a világ legnépszerűbb internetes keresőjét.
A jóindulatú ázsiai országban az internetesítést állami tulajdonú szolgáltatók végzik, ezért soha nem voltak elérhetők a nyugati hírforrások illetve a névtelen böngészést lehetővé tévő Anonymizer és Safeweb.

Tükrözés
Eredeti screenshot
A pártkongresszus előtti bekeményítési folyamat során az állami névszerverek szeptembertől a megfelelően cenzúrázott kínai keresőportálokra küldik tovább a böngésző surdákat. A Google fő bűne, hogy a blokkolt oldalak tartalmának túlnyomó részét más oldalakon elérhetővé tette. Egyes értesülések szerint ugyancsak tiltólistára kerülhet az Alta Vista kereső.

Nyugati emberjogi szervezetek és újságírók szájat emeltek a lépés ellen, pár meghiúsított hackelési próbálkozásnál több azonban nem történt. Pár szakember még cyberháborút is vizionált.

Elgoog, a cseles

Az Elgoog a Google tükrözése, a szó optikai értelmében (CD-lemez kézitükörrel ellenőrizve - Index Experimentális Eszközök Szakosztály). A tréfás szkriptet a Harvardon működő Berkman Internet és Társadalom Központ két kutatója írta. Az Elgoog a Google találatait tökéletesen tükrözi, azonban technikailag nem tükrözött oldal. A keresőt üzemeltető hasonló nevű vállalat ugyanis kísérletező programozók számára közvetlen hozzáférést enged drabális méretű adatbázisához.

A kínai hatóságok elfelejtették blokkolni az Elgoogot, a Google keresőt így az ország negyvenöt millió internetezője némi tükörolvasási gyakorlattal továbbra is használhatja. A Berkman Intézet munkatársai jelenleg sávszélességre gyűjtenek, hogy ki tudják fizetni a kínai keresések miatt tetemesen megnőtt forgalom árát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?