Zsolt
2 °C
18 °C

A tükrözött Google átjutott a kínai Nagy Tűzfalon

2002.09.10. 14:41
A Kommunista Párt novemberi kongresszusára készülő Kínában szigorodik a helyzet: betiltották a Google-t. Amerika csóválja a fejét, a kínai erőszörfözők eközben egy angol paródiaoldalon keresztül használják tovább a világ legnépszerűbb internetes keresőjét.
A jóindulatú ázsiai országban az internetesítést állami tulajdonú szolgáltatók végzik, ezért soha nem voltak elérhetők a nyugati hírforrások illetve a névtelen böngészést lehetővé tévő Anonymizer és Safeweb.

Tükrözés
Eredeti screenshot
A pártkongresszus előtti bekeményítési folyamat során az állami névszerverek szeptembertől a megfelelően cenzúrázott kínai keresőportálokra küldik tovább a böngésző surdákat. A Google fő bűne, hogy a blokkolt oldalak tartalmának túlnyomó részét más oldalakon elérhetővé tette. Egyes értesülések szerint ugyancsak tiltólistára kerülhet az Alta Vista kereső.

Nyugati emberjogi szervezetek és újságírók szájat emeltek a lépés ellen, pár meghiúsított hackelési próbálkozásnál több azonban nem történt. Pár szakember még cyberháborút is vizionált.

Elgoog, a cseles

Az Elgoog a Google tükrözése, a szó optikai értelmében (CD-lemez kézitükörrel ellenőrizve - Index Experimentális Eszközök Szakosztály). A tréfás szkriptet a Harvardon működő Berkman Internet és Társadalom Központ két kutatója írta. Az Elgoog a Google találatait tökéletesen tükrözi, azonban technikailag nem tükrözött oldal. A keresőt üzemeltető hasonló nevű vállalat ugyanis kísérletező programozók számára közvetlen hozzáférést enged drabális méretű adatbázisához.

A kínai hatóságok elfelejtették blokkolni az Elgoogot, a Google keresőt így az ország negyvenöt millió internetezője némi tükörolvasási gyakorlattal továbbra is használhatja. A Berkman Intézet munkatársai jelenleg sávszélességre gyűjtenek, hogy ki tudják fizetni a kínai keresések miatt tetemesen megnőtt forgalom árát.