Alfréd
-2 °C
2 °C

Amerikai nagybácsi az interneten

2001.04.17. 17:08
Az Ellis Alapítvány arra vállalkozik, hogy felteszi az internetre a New York-i bevándorló állomáson a 19. és 20. században született dokumentumokat. Egy gigantikus népvándorlás történelmi dokumentációja és családi szórakozás a hálón.
Az Ellis-sziget ma
Kendős asszonyok gubbasztanak egy csomó batyun. A kép fekete-fehér és szemcsés. Nyári délelőtt lehet, a fedélzet szélén álldogáló férfiak elé lassan beúszik a Szabadság-szobor. Amerika.

A tizenkilencedik század végén és a huszadik elején a bevándorlókat szállító hajók a New York-i Ellis-szigeten kötöttek ki. Itt működött az az emigránsokat gyűjtő, rendszerező és karanténozó komplexum, amely a történelem egyik legnagyobb népvándorlását bonyolította. A századfordulón tizenhétmillióan érkeztek az Újvilágba. Átlagosan naponta ötezer új amerikai áramlott el az idegenrendészek gyanakvó tekintete előtt.

Mikrotörténelem

Az Ellis-sziget
Az Ellis-sziget a New York-i öbölben található. Nevét Samuel Ellisről kapta, aki az 1770-es években volt a sziget tulajdonosa. A sziget 1892-től 1943-ig a bevándorlók gyűjtőhelye, 1954-ig közösségi szállás és elkülönítőtábor, 1965-től a Szabadság-szoborhoz tartozó műemlék jellegű épületegyüttes.
A Szabadság-szobrot és a ma már műemlékként hozzá tartozó Ellis-szigetet gondozó alapítvány arra szánta el magát, hogy az interneten publikálja az érkezők bevándorlási okiratait. Az 1892 és 1924 között született iratokat, amelyeket eddig mikrofilmeken őriztek, a családtörténetre specializálódott Genealogy.com segítségével teszik fel a hálóra.

A mormon egyház, amely a családfaportál Genealogy.com számára hatszázmillió anyakönyvi bejegyzést dolgozott fel, ezúttal is beszállt a munkálatokba: tizenkétezer önkéntes nyolcévi munkájával készült el a 22 milliós utaslista, amelyen a bevándorlók mellett a turisták és egyéb utazók is szerepelnek.

Kivándorlók
Aki szerencsés, és megtalálja valamely felmenőjét a behajózók között, megtudhatja, hogy mi volt az őt szállító hajó neve, indulásának és érkezésének időpontja, és kiderül, hogy kikkel utazott. A korabeli törvény értelmében azt is feljegyezték, hogy a bevándorolni kívánó személy írástudó-e, poligám, anarchista, büntetett előéletű vagy mozgássérült. Feljegyezték továbbá a nemzetiségét és bőrszínét.

Az adatbázis már jelenleg is kereshető az Ellis-szigeti múzeum látogatói számára, és még idén tavasszal az internetezők is birtokba vehetik. Nem kell sokat aludni.