Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Érzelmeket közvetít az elmeolvasó

2006.04.16. 09:41
Milyen érzelmi állapotban van beszélgetőpartnerünk? Az MIT Médialaboratóriumának egyik legújabb szerkezete az agyban "olvas": mások emocionális (és szociális) megnyilvánulásainak értelmezésében igyekszik segédkezni. Fejlesztői szerint komoly hasznára lehet az autistáknak.

A pszichológiából ismert theory of mind, az "elmeolvasás" (mind-reading) arra a társas érintkezéshez, döntéshozáshoz, érzékeléshez és emlékezéshez nélkülözhetetlen adottságunkra utal, hogy embertársaink viselkedéséből mentális állapotukra következtetünk, majd ezt a tudást cselekedeteink irányítására, mások cselekedeteinek előrejelzésére használjuk fel. Tudat alatt érzékeljük és elemezzük a kommunikáció nem-verbális jegyeit, például érzelmi állapotról árulkodó arckifejezéseket, vagy kézmozdulatokat. Ezek függvényében alakítjuk viselkedésünket, és igyekszünk hatni partnerünkre.

Árulkodó gesztusok

A jelenleg az MIT Médialaboratóriumának Rosalind Picard által vezetett Érzelmi Számítások Kutatócsoportjában dolgozó, korábban az angliai Cambridge Egyetemen "emocionálisan intelligens interfészeket" fejlesztő Rana El Kaliouby a pszichológiai elmélet alapján hozott létre számítási modellt, majd - a modellből kiindulva - egy hordozható szerkezeten munkálkodik, melyet (még nem teljesen kész állapotban) nemrég mutattak be.

A kutatónő már a doktoriját is ebben a témakörben írta, így logikus következmény, hogy az érzelmi számításokkal (affective computing) a jelenlegi legautentikusabb helyen, a legautentikusabb személy, Picard irányítása mellett foglalkozik. El Kaliouby gépének lényege, hogy az arcmozgásokat és a gesztusokat - szemöldök-ráncolást, fejcsóválást, szájcsücsörítést - az emberhez hasonló módon elemzi, kombinációjukból valós időben próbál megállapítani emocionális-kognitív állapotokat.

Az ESP (Emotional-Social Intelligence Prosthetic) rendszer (az eredetileg a notebookok és a PDA-k alternatívájának tervezett) OQO kézi-számítógépből, pirinyó, például baseball-sapkán hordható videokamerából, fejhallgatóból, övre rögzíthető rezgőeszközből áll. A kamerát a beszélő és a hallgató egyaránt viselheti, így akár önmagunkat is megörökíthetjük. Viselője számára próbál a másik "lelkében olvasni." Például a hallgatóra fókuszál, akin fokozatosan érzékelhetők az unalom jelei: nagyokat ásít, ujjai türelmetlenül járnak_ Jelzéseket továbbít a beszélő félnek, melyekkel utóbbit partnerét a társalgásba visszavezető viselkedésre ösztönzi. Megoldandó feladat, hogy kövesse a szemmozgásokat, tekintetünket, illetve a jelenleginél még jobb, például szemüvegre szerelhető kamerára lenne szükség.

Autisták

Az ESP hat érzelmi állapotot képes észlelni, de az arckifejezés-mintákhoz kulturális különbségekre utaló jegyek is társíthatók, sőt, személyre szabható, frissíthetők a viselőjére vonatkozó információ.

Sokat segíthet az autistáknak. Felmérések szerint minden százhatvanhatodik gyerek szenved ebben a különös, a nyolcvanas évek óta egyre több személyt sújtó betegségben. Az ASC (Autism Spectrum Condition) gyakran jár azzal, hogy képtelenek értelmezni, kiértékelni mások érzelmeit. Könnyen előfordul, hogy teljesen félreértik partnerüket, utóbbiakon idővel az unalom jelei mutatkoznak. Hajlamosak a monológokra, ismétlődő cselekvésekre, ugyanazokra a kérdésekre. El Kaliouby abban bízik, hogy az ESP hosszútávú használatával maguktól ismerik fel mások érzelmi megnyilvánulásait, és megtanulják, miként reagáljanak.

Az ESP-t más MIT csoportok közreműködésével hamarosan az autizmus közepesen súlyos fajtáiban szenvedő tizenéveseken tesztelik. Nemcsak a terápiát végző orvossal folytatandó beszélgetések során fogják viselni, hanem valószínűleg máskor is, mert a "való világban" csak úgy válnak kommunikatívabbá, és lesznek képesek összetettebb szociális interakciókra.
Más alkalmazások is felsejlenek.

"Többen kérdezték, kiderítheti-e az ESP, ha valaki flörtöl" - nyilatkozta nevetve El Kaliouby. "Beprogramozhatnám arra is. Hasznos lehetne a társkeresésnél."