Mátyás
-6 °C
1 °C

Internetért pályáznának a teleházak

2003.11.28. 17:01
Az informatikai tárca által kiírt eMagyarország pályázat elsősorban az önkormányzatoknál, könyvtárakban és művelődési házakban növelné a közösségi internetelérési pontok számát. A minisztérium szerint a közintézményekkel együtt civil szervezetek is pályázhatnak, tehát teleházak sem maradnak ki a lehetőségből. A teleházak képviselői még mindig kételkednek.
Az IHM júniusban együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Teleház Szövetség Egyesülettel, melynek értelmében a kormány október elején engedélyezte, hogy - amennyiben lehetőség van az együttműködésre - a minisztérium 150 millió forint összeggel támogassa a Magyar Teleház Szövetség tagjainak csatlakozását az eMagyarország programhoz.

A megállapodás ugyanakkor azt is tartalmazza, hogy a közháló program keretében az IHM támogatásként nagy sávszélességű internet kapcsolatot tenne lehetővé körülbelül négyszáz teleház számára. A megállapodással az IHM lehetővé tette, hogy az egyesület által javasolt teleházak együttesen csatlakozhassanak az eMagyarország programhoz.

Nem akarnak kimaradni

A Magyar Teleház Szövetség Egyesület részt kíván venni az eMagyarország pontok üzemeltetésében, hangzott el pénteken az egyesület sajtótájékoztatóján. Balogh László társelnök ugyanakkor sérelmezte, hogy az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) az informatikai pontok üzemeltetésére kiírt pályázatából kizárta a társadalmi alapon működő szervezeteket.

Az egyesület kifogását levélben jelezte az informatikai és hírközlési miniszternek, ám felvetésére nem érkezett érdemi válasz eddig.

Szakál Tibor, az egyesület másik társelnöke azt hangoztatta, hogy a Teleház Szövetség és az IHM között kötött együttműködési szerződés a partnerség erősítését tűzte ki célul. Ebbe az együttműködésbe a Teleház Szövetség képviselői szerint mindenképpen bele kell tartoznia az eMagyarország pontok működtetésében való részvételnek is. Ezért szerintük a civil szervezeteknek pályázati lehetőséget kell kapniuk az 1,6 milliárd forintos fejlesztésben való részvételre.

Civilek mégis kizárva?

A sajtótájékoztatón elhangzott: a múlt héten a szövetség és az IHM között egyeztetés történt, ám a Mohácsi Béla helyettes államtitkárral folytatott megbeszélésen a pályázat ügyében nem történt érdemi előrelépés. Balogh László társelnök utalt arra, hogy az egyeztetés során olyan információkhoz jutott, hogy a civil szervezeteket továbbra sem kívánják bevonni a pályázatba.