Klaudia
-4 °C
2 °C

Emailfüggők vagyunk

2006.01.27. 09:32
Elektronikus levelezésről készített tanulmányt a világ legnagyobb it-biztonsági cége, a Symantec.

Vajon 2006-ban mit lehet még elmondani a negyven évvel ezelőtt felfedezett emailről? - teszem fel magamban a költői kérdést a Batthyány-tér és Margit-híd között megakadt 86-os buszon ácsorogva, miközben mobilomon elmélyülten tanulmányozom a Gmail postafiókomba érkezett pénisznövelő szpemeket. Egy elektronikus levelezésről szóló sajtókonferenciára tartok, és legalább fél órát kések.

Nehéz offline navigálni.

A Budapesti Műszaki Főiskola épületében a zsizsegő diákok közt átlavírozva azonban már hamar megtalálom a szokványos hidegtálak körül zsizsegő kollégákat, úgy látszik még nem kezdődött el a műsor. A Symantec azzal a megdöbbentőnek szánt bejelentéssel indít, hogy a Dynamic Markets cégtől megrendelt tanulmányuk szerint az email ugyanúgy függőséget okozhat, mint a drog, de ezt nem veszem be. Ha lenne olyan drog, ami úgy hat, mint az email, akkor abba percek alatt belepusztulnánk. Nekem legalábbis simán görcsbe rándul az agyam egy sokmegás attacstól, főleg ha egy új káeurópai aligazgató poszterméretű fotója van benne, és a kliensemben elfekvő ezerhétszáztizenkét olvasatlan levéltől sem lebegek a nirvánában. Persze lehet, hogy a kutatók által megkérdezett nagyvállalati infomunkások kifejezetten élvezik az ilyesmit.

A Symantec kutatásából kiderült, hogy az internetezők egyötöde emailfüggőnek tartja magát, és azonnal bepánikol a "POP3 server unavailable" üzenet láttán, hat százalék már-már depressziós a sok levélszeméttől, tíz százalék meg egyenesen a falnak megy egy @ láttán, noha a @ nagyon értékes portéka: a megkérdezett alkalmazottak átlag kétszázmillió forintra becsülik a leveleikben lévő adatok értékét. Jó hír, hogy az emberek fele teljesen tudatosan, hideg fejjel vág rendet a postafiókjában.

Nem küldik a megoldást

Komoly gondot okoz, hogy nincs kultúrája az emailezésnek, az emberek nem a leghatékonyabban kezelik a leveleiket, annak ellenére, hogy az üzleti életben a munka legjava a levelezőkliensben történik: itt vannak a naptári bejegyzések, nevek, címek, telefonszámok, fontos dokumentumok, meghívók, és némelyik program szövegszerkesztőként is működik, mondta el Konkoly Thege Szabolcs, a Symantec területi igazgatója.

Bár a Symantec azt ígérte, hogy megoldásokkal is előrukkol, ezt közhelyes tanácsokkal elbagatellizálták, így most nem tudtam meg, hogy miként lehetnék jó infomunkás. Amíg távol voltam a szerkesztőségtől száznegyvenkét új emailem érkezett.