Szilárda
0 °C
6 °C

Illegális tartalmak emelt díjas sms-ért

2004.05.13. 22:05
Egyre több olyan oldal jelenik meg a magyar interneten, amelyről emelt díjas sms-ben lehet filmeket, szoftvereket, zenéket letölteni. Az illegális tartalmakért az felel, aki feltölti a világhálóra a jogvédett anyagokat, viszont a tárhelyszolgáltatóknál elhelyezett oldalak tulajdonosait lehetetlen megtalálni. A jogvédőknek így marad az úgynevezett értesítési-eltávolítási eljárás, azaz egyszerűen töröltetik a fájlokat a tárhely üzemeltetőjével. A szervezetek próbálnak együttműködni a mobilszolgáltatókkal is, hogy letilthatók legyenek azok az emelt díjas számok, amelyekről bebizonyosodik, hogy illegális tartalmak letöltését teszik lehetővé. Kiskapu azonban még így is akad.
Az ingyenes vagy sms-ben fizethető tárhelyszolgáltatókon számos olyan oldal található, amely filmeket, szoftvereket és zenéket kínál illegálisan letöltésre. Ezekre az oldalakra emelt díjas sms-ben lehet belépni, az illegális tartalmakból tehát az üzemeltetők bevételhez jutnak, azaz itt már nem a romantikus crackermentalitás működik, hanem a kemény üzleti megfontolások.

Az sms-fizetési megoldás egyébként öt éve létezik, és mint korábban megírtuk, az így kifizetett összegek komoly hányadát a mobilszolgáltatók teszik zsebre, hiszen az áfa nélküli összeg nagyjából felére igényt tartanak. A maradék összeg megoszlik az üzleti sms-rendszert üzemeltető cég és az oldal - ebben az esetben névtelen - tulajdonosa között.

Értesítés, eltávolítás

Tóth Péter Benjámin, az Artisjus jogvédő iroda szerzői jogásza az Indexnek elmondta, hogy az interneten található illegális tartalmak felhelyezéséért az a személy felelős, aki összeszerkeszti és mások számára felkínálja, vagyis feltölti a világhálóra a jogvédett zenéket, filmeket és szoftvereket. Abban az esetben azonban, ha ez a valaki az illegális tartalmakat egy ingyenes tárhelyre teszi fel, kiléte a hatóságok előtt titokban marad. Ugyanis a tárhelyszolgáltatónak nincs ellenőrzési kötelezettsége, tulajdonképpen akármilyen tartalom lehet az oldalán, nem kötelessége vizsgálni, hogy ki és mit tölt fel.

A tárhelyszolgáltatónak kizárólag abban az esetben kell levennie az illegális zenéket, filmeket vagy szoftvereket, ha hivatalosan felszólítják erre. A zenék esetében az úgynevezett értesítési-eltávolítási rendelkezés a Magyar Hanglemezgyártók Szövetségének (MAHASZ) feladata, a filmek esetében az ASVA Alapítvány közbelépése szükséges. A jelenlegi törvények szerint annak a tárhelyszolgáltatónak, akit felszólítanak, tizenkét órán belül el kell távolítania a jogvédett tartalmat, mondta a jogász.

Nincs sármja

"Az Artisjus közvetve érintett a tárhelyszolgáltatók monitorozásában azzal, hogy minden évben pénzbeli támogatást nyújt a Mahasznak a kalózkodás megfékezése érdekében" - magyarázta Tóth Péter Benjámin. A szakjogász arra is utalt, hogy hamarosan létrejön a Mahasz, az Artisjus és más jogkezelők szövetsége, hogy egységesen tudjanak fellépni az illegális tartalmak jelenléte ellen.

"Most már nincs meg az a sármja a dolognak, hogy ingyen lehet letölteni a zenéket, itt már üzletről, anyagi haszonszerzésről van szó" - mondta lapunknak Musinger Ágnes, a MAHASZ ügyvezető igazgatója. Kérdésünkre, hogy miként kívánnak fellépni a jogsértés ellen, az igazgató közölte, a hagyományos eljáráson, azaz az értesítési-eltávolítási rendelkezésen túl tervezik, hogy levelet küldenek a mobilszolgáltatóknak, így a cégek hivatalosan is tudomást szereznek az ügyről, és akkor talán kialakulhat velük valamiféle együttműködés. Ez azt jelentené, hogy letilthatók, megszüntethetők lennének azok az emelt díjas számok, amelyekről bebizonyosodik, hogy illegális tartalmak letöltését teszik lehetővé.

Kiskapu

Egy névtelenséget kérő szakértő szerint azonban megeshet, hogy a tárhelyszolgáltatót csak színleg hozzák létre, így ugyanis adódik egy jogi kiskapu: maga a tárhely tulajdonosa tölti fel az anyagokat, amelyekért ilyen módon mégsem felel. Ha az értesítési-eltávolítási eljárásban felszólítják, hogy törölje a jogvédett fájlokat, legfeljebb átteszi azokat egy másik címre.