Eleonóra
-1 °C
2 °C

Törjön titkos háborús üzenetet!

2006.03.02. 10:30
A második világháborús német haditengerészet eredeti titkos üzenetének feltörésébe bárki bekapcsolódhat a megfelelő kliensprogram telepítésével. Az Enigmával sifrírozott üzenetek közül az első mélyvízi bombákról tudósít, de a tengeralattjáró az ellenség sarkában marad.

A nyílt forráskódú M4 projekt több ezer számítógép egyesített erejével néhány hét alatt feltörte a második világháború három titkos történelmi rádióüzenetének egyikét. Az üzeneteket annak idején a német haditengerészet négytárcsás Enigma titkosító gépével sifrírozták.

Az első megfejtett üzenet az M4-projekt weboldalán olvasható:
Von Looks:
Funktelegramm 1132/19
Inhalt: Bei Angriff unter Wasser gedrueckt, Wasserbomben. Letzter Gegnerstandort 08:30 Uhr, Marqu AJ 9863, 220 Grad, 8 Seemeilen, stosse nach. 14 Millibar faellt, NNO 4, Sicht 10.

(Hartwig) Looks-tól:
Rádiótávirat 1132/19
Tartalom: Támadás során víz alá kényszerítve, vízibombák. Ellenség utolsó tartózkodási helye 8:30 órakor AJ 9863-as mező, 220 fok, (sebessége óránként) 8 tengeri mérföld, haladok a nyomában. (Légnyomás) 14 millibart esett, (szélirány) észak-északkelet 4-es fokozat, látótávolság 10-es.

Még kettő hátravan

A projekt résztvevőinek beszámolója szerint az első üzenet megfejtéséhez nyílt forráskódú szoftvert alkalmaztak. A brute-force támadás során a négytárcsás Enigma minden lehetséges pozícióját végigpróbálgatják, emlékeztet a ZDNet.

A kapcsolótáblát ugyanakkor nem vonták be a rejtvénybe, hanem speciális algoritmussal helyettesítették. Háromból két üzenet még titkosítva van, így a szervezők szerint még nem késő bekapcsolódni, vagyis telepíteni a kódtörő klienst.

Titkos titoktörő

Az elektromechanikus Enigma titkosító gép kódja, különösen a tengerészetnél alkalmazott négytárcsás verzió esetében, sokáig feltörhetetlennek számított. Végül Alan Turing matematikusnak sikerült az általa tervezett Colossus II számítógéppel a kódot megfejteni.

A Colossus műszaki részleteit a brit kormány csupán 55 évvel a háború vége után fedte fel. Bár azóta az Enigmából számos másolat és szimuláció készült, a titkosító gép eredeti példányaiért a gyűjtők vagyonokat fizetnek.

2000 áprilisában egy ismeretlen tettes elemelte a titokfejtők egykori székhelyén, a Bletchley Park múzeumban tárolt Enigmát, amellyel egykor a német Abwehr (elhárítás) dolgozott. A tolvaj azzal fenyegetőzött, hogy megsemmisíti a gépet, ha nem fizetnek neki 25 ezer font válságdíjat.

A zsaroló azonban nem jelentkezett az összegért. A hányattatott sorsú Enigma végül 2000 októberében a BBC Newsnight műsorának szerkesztőségében kötött ki, jelzés nélküli papírdobozba és pufis fóliába csomagolva.