Jusztina
3 °C
16 °C

Vezeték nélküli internet az Enternettől

2002.07.30. 16:10
Vezeték nélküli internetszolgáltatást indít augusztusban az Enternet. A szélessávú szolgáltatással elsősorban a kisebb vidéki városokat célozzák meg, felméréseik szerint ugyanis Budapesten nincsen különösebb igény vezeték nélküli internetes hálózatok kiépítésére. A mikrohullámú adatforgalomhoz a technikai hátteret a Cisco Systems biztosítja.
Az Enternet augusztus 10-én kilenc vidéki városban indítja be vezeték nélküli internetszolgáltatását - jelentette be a cég budapesti sajtótájékoztatóján. E településeket (Baja, Balatonboglár, Balatonfüred, Kalocsa, Kaposvár, Keszthely, Pápa, Salgótarján, Szentes) követően még augusztus folyamán további 15 város bekötését tervezik, majd szeptemberben és októberben újabb 30 települést kívánnak a szolgáltatási körbe bevonni.

Budapesten még nem lesz

Budapesten egyelőre nem tervezik a vezeték nélküli internet bevezetését. Hegedűs Zsolt, az Enternet ügyvezetője ezt azzal indokolta, hogy a jobb internetellátottság miatt a fővárosban és a nagyobb városokban nincsen különösebb igény a vezeték nélküli hálózatok kiépítésére.

Kérdésekre válaszolva az ügyvezető elmondta, az év végéig két-háromezer előfizetővel szeretnének szerződni a szolgáltatásra, jövőre pedig ugrásszerű növekedést várnak. Az Enternet előrejelzése szerint a vezeték nélküli rendszerek piaci részesedése a későbbiekben akár a 20 százalékot is elérheti. A hálózat kiépítésére a cég eddig több száz millió forintot fordított.

802.11b szabvány szerint

A hozzáférést a Cisco Aironet 1200-as bázisállomás biztosítja. Az erről a körsugárzó antennáról küldött jeleket a felhasználói oldalon a klienskártyákba csatlakozó kisméretű antennák fogadják. A bázisállomás a vezeték nélküli hálózatokra kidolgozott, nemzetközileg legelterjedtebb 802.11b szabványnak megfelelően a 2,4 GHz-es szabad frekvencián működik, és jelenleg 11 Mbps az adatátviteli sebessége.

A rendszer a hamarosan piacra kerülő bővítőmodul segítségével képes lesz az 5 GHz-es frekvenciasávban akár 54 Mbps sebességgel is működni. Az infrastruktúra jelenleg 4 km-es sugarú körben biztosít hozzáférést, de a körsugárzók láncba fűzésével a szolgáltatási terület tovább növelhető. Az adatforgalom biztonságát 128-bites titkosítás garantálja. A mikrohullámú technológia gyengéje viszont, hogy nagyobb zápor vagy sűrűbb hóesés esetén akadozhat a szolgáltatás.

Havi 360 óra tízezerért

A hozzáférés díja 22 500 forintos belépési díjból és fix összegű havidíjból tevődik össze. Az egyéni felhasználóknak szánt csomagoknál ez havi 4 800, illetve 9 800 forint, ennyi pénzért 30, illetve 360 órát tölthetnek a hálón. Ezek a konstrukciók 64 Kbit/s sávszélességet biztosítanak. Az üzlei felhasználók 64, 128 és 256 Kbit/s-os csomagok között választhatnak, ezek mellé fix IP-címet is kapnak.