Judit
2 °C
7 °C

Vezeték nélküli internet az Enternettől

2002.07.30. 16:10
Vezeték nélküli internetszolgáltatást indít augusztusban az Enternet. A szélessávú szolgáltatással elsősorban a kisebb vidéki városokat célozzák meg, felméréseik szerint ugyanis Budapesten nincsen különösebb igény vezeték nélküli internetes hálózatok kiépítésére. A mikrohullámú adatforgalomhoz a technikai hátteret a Cisco Systems biztosítja.
Az Enternet augusztus 10-én kilenc vidéki városban indítja be vezeték nélküli internetszolgáltatását - jelentette be a cég budapesti sajtótájékoztatóján. E településeket (Baja, Balatonboglár, Balatonfüred, Kalocsa, Kaposvár, Keszthely, Pápa, Salgótarján, Szentes) követően még augusztus folyamán további 15 város bekötését tervezik, majd szeptemberben és októberben újabb 30 települést kívánnak a szolgáltatási körbe bevonni.

Budapesten még nem lesz

Budapesten egyelőre nem tervezik a vezeték nélküli internet bevezetését. Hegedűs Zsolt, az Enternet ügyvezetője ezt azzal indokolta, hogy a jobb internetellátottság miatt a fővárosban és a nagyobb városokban nincsen különösebb igény a vezeték nélküli hálózatok kiépítésére.

Kérdésekre válaszolva az ügyvezető elmondta, az év végéig két-háromezer előfizetővel szeretnének szerződni a szolgáltatásra, jövőre pedig ugrásszerű növekedést várnak. Az Enternet előrejelzése szerint a vezeték nélküli rendszerek piaci részesedése a későbbiekben akár a 20 százalékot is elérheti. A hálózat kiépítésére a cég eddig több száz millió forintot fordított.

802.11b szabvány szerint

A hozzáférést a Cisco Aironet 1200-as bázisállomás biztosítja. Az erről a körsugárzó antennáról küldött jeleket a felhasználói oldalon a klienskártyákba csatlakozó kisméretű antennák fogadják. A bázisállomás a vezeték nélküli hálózatokra kidolgozott, nemzetközileg legelterjedtebb 802.11b szabványnak megfelelően a 2,4 GHz-es szabad frekvencián működik, és jelenleg 11 Mbps az adatátviteli sebessége.

A rendszer a hamarosan piacra kerülő bővítőmodul segítségével képes lesz az 5 GHz-es frekvenciasávban akár 54 Mbps sebességgel is működni. Az infrastruktúra jelenleg 4 km-es sugarú körben biztosít hozzáférést, de a körsugárzók láncba fűzésével a szolgáltatási terület tovább növelhető. Az adatforgalom biztonságát 128-bites titkosítás garantálja. A mikrohullámú technológia gyengéje viszont, hogy nagyobb zápor vagy sűrűbb hóesés esetén akadozhat a szolgáltatás.

Havi 360 óra tízezerért

A hozzáférés díja 22 500 forintos belépési díjból és fix összegű havidíjból tevődik össze. Az egyéni felhasználóknak szánt csomagoknál ez havi 4 800, illetve 9 800 forint, ennyi pénzért 30, illetve 360 órát tölthetnek a hálón. Ezek a konstrukciók 64 Kbit/s sávszélességet biztosítanak. Az üzlei felhasználók 64, 128 és 256 Kbit/s-os csomagok között választhatnak, ezek mellé fix IP-címet is kapnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?