Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Romokban az e-pályázat

2004.04.15. 08:18
Két héttel meghosszabbították a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium pályázatainak beadási határidejét, mivel ezeket kizárólag interneten lehet benyújtani, ám a rendszer csak szórványosan működik. A szoftvert indulása óta folyamatosan javítják, működése azonban még így sem tökéletes, kezelése nehézkes, kinézete fapados.
Magyarországon a GYISM kapta a megtiszteltetést, hogy pályázatainak tisztán digitális feldolgozásával megkezdje az esőerdők megmentését. Az "átláthatóbb, hatékonyabb és gyorsabb pályázatkezelés érdekében" bevezetett Internetes Pályázatkezelő Rendszer névre keresztelt szoftver azonban indulása óta alig néhányszor volt maradéktalanul működőképes állapotban. A gyermek- és ifjúsági célú, valamint egyes kábítószerügyi pályázatoknál ezért a jelentkezési határidőt 2004. április 30-ra módosították, a többi pályázatnál pedig május 10-re hosszabították meg.

Minden kezdet nehéz

A rendszer hivatalosan március 19.-én indult útjára, eleinte azt lehetett olvasni, még nem működik. Március vége felé ugyan beindult az oldal, azóta is naponta előfordul, hogy nem töltődik le (legutóbb kedd délelőtt adatbázis-hibára hivatkozva), vagy a menüpontok között váltogatva jelentkezik script-hiba, és újabb bejelentkezésig szintén használhatatlan a rendszer.

A GYISM szerint ennek ellenére pályázati honlapján 2700 szervezet regisztrálta magát, a pályázati űrlapok kitöltését 450 jelentkező kezdte meg, és 41-en adtak be végleges pályázatot. A rendszer nyitólapján már többször hirdettek hibajavítást (legutóbb például bekerült a kijelentkezés-menüpont), a leállások azonban ezektől függetlenül jelentkeznek.

A rendszer, amikor működik

Ahhoz, hogy érdemben foglalkozzanak egy beérkező pályázattal, 5000 forintos egyszeri regisztrációs díjat kell fizetni. A befizetés csekkjét vagy az átutalás bizonylatát postán kell eljuttatni a minisztériumba a regisztrációs adatokkal és a pályázati feltételek elfogadásának kinyomtatott és aláírt nyilatkozatával együtt. A rendszer érdekessége, hogy az adatokat minden változtatás után újra be kell küldeni postán, azt valamilyen misztikus okból helyben nem tudják értelmezni.

A Qualysoft által, puritán külsővel készített rendszer felépítése felhasználóbarátnak távolról sem nevezhető, erősen érződik rajta a programozók szaga. Saját adatait például vízszintesen görgetve tekintheti át a pályázó, szerencsére ez a lista az adatok módosításnál vertikálisra vált. Egy pályázatot kiválasztás után a "megtekintés" gomb lenyomásával lehet elérni egyszerű kattintás helyett, a pályázatok szövegét bekezdésenként ötsoros, miniatűr ablakokban kell görgetni.

Pályázatokat felvinni különös kihívás, bár eredetileg erről szólna a szoftver. A mentés funkció legalább működött, amit érdemes gyakran nyomogatni, hiszen ha megszkad a dialup, lehet mindent előlről kezdeni. Papírmunkánál könnyebben kezelhető a pályázatok költségvetésének kalkulációja, miután a szoftver szépen összeadogatja az egyes tételeket, ezzel némileg gyorsítva a kitöltési procedúrát. Toroklövés ellenben, hogy megkezdett pályázatot "hibásan" nem lehet elmenteni - a rendszer mindaddig újratölti a képernyőt, amíg például a bevételi és kiadási oldal végösszege nem egyenlő.