Internet az Emma utcában

2004.04.07. 10:47
Az érdi vasútállomás mellett elterülő lakótelep szürke panelházai között kék négyzetbe zárt kukac segítségével lehet megtalálni az első eMagyarország pontot, ahol bárki ingyen internetezhet. A gyermekjóléti szolgálat parányi központjában két számítógép csatlakozik a szélessávú elérésre, de a környéken több ezer lehetséges felhasználó él.
Az elemzésekből rendszeresen kiderül, hogy a régió és az Unió átlagához képest Magyarországon elképesztően kevesen interneteznek, és ilyenkor általában az árak és keresetek arányáról kezdenek el beszélni, most azonban arról lesz szó, hogy hazánk internetszakos minisztériuma, az IHM miként látja el eléréssel a rászorulókat.

A tavaly meghirdetett eMagyarország pályázatnak ugyanis megvan az első győztese, az érdi Szociális Gondozó Központ Gyermekjóléti Szolgálata, amelynek az irodájában ma Kovács Kálmán informatikai miniszter megnyitotta az első ingyenes elérési pontot.

Lehet várni

Tekintse meg képeinket!
Az érdi vasbeton lakópark árnyékában rejtőzködő parányi téglaépületben a közösségi internezésre vágyó emberek két számítógépet, néhány várakozásra alkalmas ülőhelyet és egy többfunkciós nyomtatót találhatnak.

Az iroda egyik alkalmazottjától megtudtuk: körülbelül kétezer olyan gyermek él a környéken, aki valószínűleg igénybe venné a szolgáltatást, ezért a tervek szerint mindenki csak fél órát tölthet a gép előtt. A központba többek között a hátrányos helyzetű és hiperaktív gyermekeket várják, akiknek képzett alkalmazottak mutatják meg az alapvető fortélyokat.

Mindegyik más

A többi eMagyarország pont természetesen másképp fog kinézni, mondta el az informatikai tárca vezetője a megnyitón, hiszen könyvtárakban, teleházakban, plébániákon, idősek klubjában, postákon és vendéglátóhelyeken is kialakítanak elérési pontokat, ahol mások a körülmények.

Az év végéig majdnem háromezer elérési pontot akarnak létrehozni, amelyekben bárki ingyen vagy maximált áron internetezhet. Az IHM elszántságát jól mutatja, hogy a cél érdekében még a KRESZ-t is módosították: április elseje óta kék négyzetbe zárt kukac (@) jelzi a szélessávot.

Csőzik László, Érd alpolgármestere azt is elárulta, hogy az ország első e-városát akarják létrehozni, majd bíztató példaként megemlítette, hogy már minden ötödik érdi lakos az online okmányirodát használja. A vasútállomás közelében egy netkávézőban néhány láthatóan hátrányos helyzetű gyerek szintén ezen a feladaton dolgozott két francia rajzfilmhős segítségével, miközben mi a letöltött térképünkkel a hazafelé vezető utat kerestük.  • Hírek
  • Bankszámla