Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Palesztin fájlcserélő az amerikai szórakoztatóipar ellen

2003.08.23. 12:20
Öles léptekkel tartanak a 2003-as huncutsági ranglista csúcsa felé az Earthstation 5 tulajdonosai és programozói, akik szeretettel várják az ezermilliárdos pert, illetve az MPA és a RIAA képviselőit a dzsenini menekülttáborban.
Már az is börleszkbe illően tréfás lehetett, amikor Ras Kabir felkereste az illetékes izraeli, palesztin hatóságokat, és szélsőséges terroristákat, hogy egyeztessen velük ciszjordániai székhelyű fájlcserélős vállalkozásával kapcsolatban. Az internet csodájinak egyike körvonalazódott az eszmecserék során: a napi szinten egymást gyilkolászó felek egytől egyig zöld utat adtak az Earthstation 5-nak/nek.

A dzsenini menekülttáborban beüzemelt szerverről így nemrégiben megindulhattak a letöltések és megkezdhette a médiadzsihádot a palesztin fájlcserélő, amely nem csak azért új generációs, mert hálózata decentralizált és felhasználói anonimek, hanem azért is mert terjesztői nyíltan az amerikai szórakoztatóipar nagyhatalmú lobbiszervezeteinek arcába tartják középső ujjukat.

Kabir áll a ház előtt

Az Index Elképzelő Szakcsoportjának elképzelései szerint az arab világ hamarosan legismertebb internetes vállalkozójává váló Kabirnak kis korában azt mondta apukája, hogy keményen tartsa magát az arab nacionalizmushoz, de ha ki mer menni követ hajigálni, akkora maflást kap, hogy sose' nő ki a szakálla.

Az MSNBC oknyomozása azonban kiderítette: Ras Kabir véletlenül sem szerepelhetett Demjén Rózsi öngyilkos merénylőre átírt kisiskolás dalában, mert Manchester környékén nőtt fel és csak azután tért vissza a palesztin területre.

Izraeli, szaúdi és orosz befektetők

Ras Kabir elmondta: a fájlcserélő ötlete egy Nasszer öccseével folytatott beszélgetés során merült fel két éve, amikor a Napster még éppen pályája csúcspontja felé tartott.

A 35 esztendős vállalkozó habozás nélkül nekifogott az ötlet megvalósításának. Az Earthstation 5 nevük elhallgatását kérő izraeli, szaúd-arábiai és orosz befektetők pénzén készült, felpattanót és kémprogramot nem tartalmaz. Magját viszont agyafúrt oroszok kódolták. A lebuktathatatlanságról egyebek között az gondoskodik, hogy a szisztéma a jól elterjedt TCP protokol helyett az UDP-t (User Datagram Protocol) használja, amelyet ráadásul jól becsomagol az online áruházaknál használatos SSL titkosítással.

A palesztin fájlcserélőt használókat így csak a programhibák illetve a nyakatekert és irtózatosan csúnya kezelőfelület terhelik.

Világ és nyelv

A fájlcserélő tucatnyi nyelvet ismer a töröktől a kínaiig. A világ népei eddig több, mint 22 milliószor töltötték le, amellyel rögtön sikeresen törnek a jelenlegi főcserélő, a Kazaa trónjára. Különös módon, az angol nyelvű verziókat mindössze huszonhatezerszer vették magukhoz az internetezők, pedig a cég nagylelkűen saját szerverén tett elérhetővé olyan friss mozifilmeket, mint a Terminátor 3 illetve az új Tomb Raider (alcím: Az élet bölcsője).

Térségen innen és túl

Miközben a jelenlegi vezetők, a Kazaa és a Morpheus titkos tárgyalásokat folytatnak az amerikai szórakoztatóipar képviselőivel, valamiféle kiegyezés reményében, a Napster utáni idők egyik legrégebbi fájlcserélője, az izraeli székhelyű iMesh ellen soha sem indult per.

A lemezkiadók ugyanekkor az egyes internetezők felelősségre vonásával vannak elfoglalva, amelynek nyomán a harmadik fázisba lépett a fájlcserélők fejlődése: a napsteri ősformát követő, központi szervertől független rendszerek után, megjelentek a megcélzott felhasználókat anonimizálással védő fájlcserélők a Blubster és Filetopia

Ehhez az új generációhoz tartozik az Earthstation 5 is, amely amellett, hogy az amerikai szórakoztatóipar anyjába küldésével vonja magára figyelmet, az elnyomásban sínylődők számára is elérhetővé teszi a szabad világ fájljait.