Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Együtt a Telekom és a UPC

2008.04.24. 11:45
Együtt tiltakozik az internetadó ellen a két legnagyobb hazai internetszolgáltató. Az biztos, hogy a szakma és a lakosság is elutasítja a nemzetközi előzmény nélküli adófajtát.

Már a két vezető hazai internetszolgáltató, a Magyar Telekom és a UPC is csatlakozott az elmúlt napokban közzétett tiltakozásokhoz. A cégek közösen hívják fel a Magyar Köztársaság Kormányának, az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai, illetve az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának figyelmét az internetszolgáltatás után fizetendő kulturális járulék bevezetésével járó komoly veszélyekre.

A lépés hátráltatja az Új Magyarország - Szabadság és szolidaritás néven meghirdetett és elfogadott kormányprogramot, és amely kijelölte az informatikai fejlesztés fő stratégiai irányait.

Szakmai álláspontunk és iparági tapasztalataink szerint a tervezett lépés ellentétes az információs társadalom fejlesztésének céljaival, különösen az e-közigazgatás programmal, az e-befogadás célokkal és az európai uniós tendenciákkal.

Mindeközben nem láthatók a tervezett intézkedés elvárt előnyei. A Magyar Telekom Csoport és a UPC a sajtóközlemény szerint az elmúlt években is támogatta a kultúrát önkéntes alapon, de egyik cég sem szeretné feladni az ország versenyképességét növelő, a digitális írástudatlanság felszámolására, és az internettársadalom fejlesztésére tett folyamatos erőfeszítéseinket, hosszú távú programjainkat.

Fentiekre tekintettel a Telekom és a UPC arra kéri a döntéshozókat, hogy valamennyi körülményt mérlegelve, és a szakma álláspontját nem mellőzve maradjanak összhangban az eredetileg elfogadott, az információs társadalom fejlesztését célzó kormányprogrammal, és ennek megfelelően ne támogassák az internetszolgáltatás után fizetendő kulturális járulék bevezetését.

A tiltakozáshoz az elmúlt napokban egyre többen csatlakoztak. Szerda reggelre még csak az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesülete (ATSzE) adott ki tiltakozó közleményt amiatt, hogy Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága keddi ülésén leszavazott minden olyan módosító javaslatot, ami kiemelte volna a netszolgáltatást a kulturális járulékoltatási körből, délutánra azonban minden fontosabb érdekvédelmi szervezet felemelte a hangját.

Az aláírók között megtalálható az ATSzE, a BME InformációsTársadalom- és Trendkutató Központja, az Infomediator Információs Társadalmi Felhasználóvédelmi Iroda, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége és az Inforum, de az Internet Szolgáltatók Tanácsa, a Magyar Tartalomipari Szövetség, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete és a Netrekész Közhasznú Kft. is csatlakozott a nyilatkozathoz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!