Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Újabb roham a .eu-s doménekért

2006.02.07. 16:20
A védjeggyel rendelkezők és a cégek által igényelhető .eu-s domének harmadát a németek kérték, a magyarok a maguk 0,4 százalékával a középmezőnyben vannak. Sereghajtó az Alans-szigetek, Réunion és Guadeloupe. A doménigényekből ítélve Európában a szex, Schumacher és a biznisz a legnépszerűbb.

Kedd délben a túlterhelés miatt elérhetetlenné vált a whois.eu, az a szájt, ahol a .eu-s doménnévre vágyók nyomon követhetnék igényük sorsát. Az európai országokban és egyes volt gyarmatokon működő regisztrátorok kedden délelőtt 11 órától nyújthatták be ügyfeleik igényeit a .eu felső szintű doménnevek kiosztását felügyelő szervezethez, az EURidhez, ahová negyed óra alatt csaknem harmincezer, egy óra alatt hetvenezer doménbejegyzési igény érkezett. A mostani fázisban a cégek igényelhetnek maguknak .eu-s doménnevet, miután a márkanevek és a bejegyzett védjegyek tulajdonosai már tavaly decemberben sorra kerültek, a magánszemélyek pedig április 7-én következnek.

Az EURid folyamatosan frissített statisztikái szerint a legnépszerűbbnek a sex.eu doménnév bizonyult: eddig összesen 23-an próbálták rátenni a kezüket. Második a schumacher.eu 15 igényléssel, harmadik holtversenyben a realestate.eu és a business.eu, 12-12 jelentkezővel.

Csak az idő számít

Az igények elbírálásánál csak az idő számít; a beérkezett kérelmeket úgynevezett time stamp-pel, időbélyeggel látják el, és a domén azé lesz, akinek igénye legelőször megérkezett az EURid-hez - feltéve, hogy a cégbírósági papírok, amelyeket negyven napon belül kell bemutatni, rendben vannak. Koleszár Péter, a .eu-s doménnevek ingyenes előregisztrációját végző egyik cég, a miskolci eudomain.hu üzemeltetője elmondta, a legnagyobb probléma az, hogy az EURid rendszerében percenként csak egy igényt lehet benyújtani, ami azt jelenti, hogy ha egy regisztrátornál ötszáz kérelem várakozik, több mint nyolc óra telik el, mire az utolsó igény is befut az európai szervezethez.

Csongrádi Norbert, a Services.hu ügyvezető igazgatója így pontosította a rendszer működését: "Az EURid szabályzása szerint másodpercenként egy igény küldhető be a Sunrise periódusok alatt. Az igény beküldése után a szerver bontja a kapcsolatot, amelyet a kliensnek ismételten fel kell építenie az EURid szerverével. Másodpercenként egy kapcsolat engedélyezett; ha ennél több kérés érkezik, azt a szerver elutasítja, azonban feljegyzi a kérelmet, egy "büntetőpontként". Ha 10 büntetőpont összegyűlik a feljegyzéseiben, úgy az adott regisztrátort 10 másodpercre büntetésbe rakja, és semmiféle kapcsolatot nem engedélyez tőle, majd tízzel csökkenti a büntetőpontok számát (tehát nem törli mindet, hanem minden hibásan próbált kapcsolatért meg kell fizetni annak árát)."

Igényes németek

A három abszolút győztes mindenesetre már megvan: egyaránt 11.00.01-kor érkezett be az EURid-hez a webdienst.eu-ra, a dax.eu-ra és a videoclips.eu-ra vonatkozó kérelem. Az igények 900 regisztrátortól futnak be az EURid-hez, amelynek statisztikái azt mutatják, hogy a németek a legbuzgóbbak: a Sunrise periódus alatt, vagyis a védjeggyel rendelkezőknek és a bejegyzett cégeknek nyitott fázisban eddig beérkezett összesen negyedmillió igénynek a harmadát adták be (ez kedd délutánig 78 725 igényt jelentett). Másodikak a hollandok az összes igény 16 százalékával, harmadikak a franciák (10,7 százalék), negyedikek a britek (9,2 százalék).

A magyarok a maguk 1159 kérelmével csak 0,4 százalékra jók, és bár a számok változhatnak, az arányok valószínűleg nem fognak. Ezzel Magyarország a középmezőnyben foglal helyet, Görögországtól kissé lemaradva, de megelőzve Portugáliát, Szlovákiát, Ciprust, a balti államokat és az egyetlen árva igényt jegyző Guadeloupe-ot.