Gál
3 °C
16 °C

Az EU-ellenes dán mozgalom eladná domainnevét

2002.05.06. 10:03
A Nemzeti Mozgalom az EU ellen nevű dán szervezet működteti az ue2002.dk honlapot, s ez a cím könnyen összekeverhető a következő uniós elnök, Dánia elnöki honlapjának útvonalával (eu2002.dk). A legújabb hírek szerint az unióellenes mozgalom 135 ezer euróért (közel 33 millió forintért) megvételre kínálta fel a tulajdonában lévő domainnevet a koppenhágai külügyminisztériumnak - úgy tűnik sikertelenül.
Az euroszkeptikus mozgalom a dán kormányt megelőzve vásárolta meg az ue2002.dk domainnevet. Mint ismert, Dánia az év második felében látja el az EU soros elnöki tisztét. Az elnökség hivatalos honlapjának címe pedig eu2002.dk. (A portál csak június végén kezdi meg működését, jelenleg még a dán külügyminisztérium honlapjára irányítja a látogatót.)

A franciák, spanyolok, olaszok és portugálok számára a két cím könnyen összecserélhető, mivel saját nyelvükön az Európai Unió rövidítése nem EU, hanem UE. Ha anyanyelvük alapján keresnék a hivatalos elnökségi honlapot, akkor azon nem találnának mást, mint a dán elnökség ideje alatt tartandó EU-ellenes demonstrációkról szóló információkat.

A dán külügynek nem kell

A dán sajtó információi szerint a Nemzeti Mozgalom az EU ellen 1 millió dán koronáért megvételre ajánlotta a kormánynak a domainnevet. A dán elnökség weboldalának felelőse a Jyllands-Posten című dán lapnak kijelentette: a külügyminisztérium nem szándékozik megvásárolni az internetcímet. Sem a svéd, sem a belga elnökség nem használta az ue rövidítést - tette hozzá. A jelenlegi spanyol elnökségnek viszont két címe van, mivel az eu jelölés mellett alkalmazza a saját nyelvének megfelelő ue rövidítést is. (Az Európai Unió spanyolul: La Unión Europea.)