Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Hamarosan az európaiak kétharmada internetezik

2002.04.23. 11:36
2006 végére a népesség kétharmada (több mint 200 millió ember) fog rendszeresen internetezni Európában. Az amerikai Forrester Research jelentése szerint a következő négy évben is megmarad a skandináv országok vezető szerepe, azonban Dél-Európában is jelentős mértékben növekszik majd az internetet használók aránya.
Európában a rendszeres internet-használók aránya 1999-ben 19, 2001-ben 39 százalékos (119 millió ember) szintet ért el. A Forrester Research szerint 2006 végére az arány a népesség 67 százalékára emelkedik, ami a hardverárak és az internetezés költségeinek csökkenésén, valamint annak a felismerésnek az elterjedésén fog alapulni, hogy az internet a kommunikáció nélkülözhetetlen területét jelenti - írja az EUbusiness.com.

Netező skandinávok

Jelenleg a skandináv országokban a legnagyobb arányú az internet-használat elterjedtsége: a népesség 60-70 százaléka veszi igénybe rendszeresen a világhálót. Ezzel szemben a dél-európai országokban (Franciaország, Olaszország, Spanyolország) átlagosan 30 százalékos az internetezők aránya. A következő öt évben azonban több mint 30 millió új, rendszeres online-használó fog megjelenni Franciaországban és Olaszországban. Az utóbbi országban nagyobb mértékű lesz a növekedés, mivel 2006-ra a népesség 68 százaléka fog rendszeres szörfözni a világhálón, míg Franciaországban 64 százalékos lesz az arány. A skandináv országokban ezzel szemben már 2003-ra 70 százalékos szint jön létre.

Szám szerint és nem arányaiban a legtöbb internetező Németországban (30 millió) és Nagy-Britanniában (20 millió) található. Németországban 2006-ra a rendszeres szörfözők aránya 48,5 millióra emelkedik, amely a népesség 70 százalékát teszi majd ki. Nagy-Britanniában 32,8 millió (68 százalékos arány) lesz az internetezők tábora. Svájcban és Ausztriában 2006-ra a népesség 75 százaléka használja majd rendszeresen az internetet.

Inkább otthon, mint a munkahelyen

A jelentésből kiderül a legtöbb rendszeresen internetező európai rendelkezik otthoni hozzáféréssel, csupán 13 százalék azok aránya, akik kizárólag a munkahelyükön tudnak a világhálóra jutni. Jelentősen befolyásolja a szörfözés időtartamát a helyszín: a munkahelyükről internetezők heti öt, míg az otthoniak heti 6,7 órát töltenek el a világhálón. A jelenleg rendszeresen internetező 119 millió európai 50 százaléka 35 éves vagy annál fiatalabb, ami megerősíti, hogy a világhálót még mindig főként az iskolázott fiatalok veszik igénybe.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!