Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Halasztódik az .eu tartománynév bevezetése

2003.11.16. 12:23
Az Európai Bizottság illetékesei már idén májusban bejelentették, hogy az interneten használt tartománynevek sorába valószínűleg még az év vége előtt bekerül a .eu kiterjesztés, az EU területén működő webhelyek összeurópai azonosítójaként. A terv megvalósítása várhatóan késni fog, és szakértők szerint csak 2005-ben jelenhet meg az új kiterjesztés.
A szép terveknek megvan az a sajátosságuk, hogy gyakran nehézkesen válnak valóra, és a Le Soir című belga lap beszámolója szerint ezzel a kezdeményezéssel is éppen ez történik. Az Európai Bizottság ugyan kijelölte az EURID (European Registry for Internet Domains) nevű szervezetet a .eu végződésű tartománynevek, illetve e-mail címek bejegyzésére és nyilvántartására, az Eurid egyik illetékese szerint egyelőre nem írtak alá semmilyen megállapodást a bizottsággal. Egyes szakértők szerint az .eu kiterjesztésű honlapok és e-mail-címek legkorábban 2005-ben jelenhetnek meg az interneten.

A késlekedésnek számos oka van, a tagállamok például nem nagyon tudnak megállapodni a tartománynevek bejegyzésekor követendő szabályokban. A spanyolok például semmiképp sem akarják megengedni, hogy a baszk szeparatisták regisztráltathassák az eta.eu tartománynevet. Az európai cégek még el sem kezdhették a maguknak megfelelő, .eu kiterjesztésű címek lefoglalását, márpedig itt rengeteg vitára lehet majd számítani, hiába szögezték le jó előre a bizottsági illetékesek, hogy mindig az előbb jelentkező cégnek lesznek előjogai a választásnál.

Az Európai Bizottság illetékes biztosának szóvivője elismerte, hogy van bizonyos késés, mert még nem sikerült egyes jogi problémákat megoldani. Ugyanakkor bizakodva szólt arról, hogy még 2004 közepe előtt megkezdődhet az igények regisztrálása, és utána már nagyon gyorsan beindíthatják az egész rendszert.

Összetartó erő

Szakértők szerint bárhogy alakuljon is a menetrend, ez a terv mindenképpen óriási jelentőségű, hiszen olyan területen jelzi majd az EU egységét, mint az informatika. Európa ezáltal egységes egészként jelenik majd meg az interneten, és az .eu némileg ellensúlyozza majd a jelenlegi, .com kiterjesztésű (és az amerikaiak által kezelt) tartománynevek óriási fölényét. Ráadásul a kiterjesztéshez minden egyes európai polgár hozzájuthat, méghozzá elenyésző összeg, évi 10-15 euró fejében.

A tervezet pártolói szerint ez a kezdeményezés komoly lökést ad majd az internet európai használatának: az Eurid idézett illetékese a belga lapnak azt mondta, hogy már az első évben egymillió bejegyzési kérelmet várnak.