Árpád
-2 °C
3 °C

Jön az .eu, megy a .su

2002.10.30. 09:22
Bár ésszerűnek tűnik a tíz éve megszűnt Szovjetunió domainnevének törlése, a lépés ellen mégis sokan tiltakoznak. Ennél nagyobb figyelem kíséri az új .eu domain bevezetését. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az előzetes regisztrációra ácsingózó cégeket szervezetten nyúlják le.
Az internetes címek regisztrációjával megbízott ICANN szervezet egyik szóvivője, Herbert Vitzthum az internet fejlődéséről szeptember végén rendezett moszkvai konferencián jelentette be, hogy valamikor 2003 folyamán törölni fogják a Szovjetunió szervereinek azonosítására szolgáló .su legfelsőbb szintű domaint.

A .su domaint 1990-ben jegyezte be a legfelsőbb szintű domainneveket kiosztó IANA (Internet Assigned Numbers Authority). Amikor a függetlenné váló tagköztársaságok új legfelsőbb szintű domaineket kaptak, új második szintű domaint (például news.su) már nem jegyeztek be, de a harmadik szintű domainek (például top.news.su)gyarapodását engedélyezték. Így lassan a .su zónához tartozó webcímek száma is fejlődött, idén májusban 28 ezer domainnevet tartottak nyilván.

Kinek ér meg 15 ezer dollárt?

Egy évvel ezelőtt az internet orosz részét felügyelő RosNIIROS és a FID alapítvány felszabadították a második szintű .su domainek bejegyzését. Az internetes kalandorok kiszűrésére 15 ezer dolláros illetéket kértek az új címek bejegyzéséhez. Ezzel szemben a .ru alá már nem egészen 30 dollárért felvesznek egy új domainnevet.

Ekkor kérte az ICANN-t nyílt levélben Andrej Sztoljarov orosz internetes aktivista, hogy a .su zónában egyszer és mindenkorra fejezzék be az új címek bejegyzését, és a velük való uzsora alapú kereskedelmet.

Ennek ellenére néhány orosz internetes szakértő nem ért egyet a domain megszüntetésével. "Jó ötletnek tartom, ha egy domain nem egy országhoz, hanem egy földrajzi térséghez rendelhető hozzá" - írta a Libertarium.ru weboldalon Anatolij Levencsuk. Szerinte mindenféle áron van kereslet a domainekre, ahogy egy adott piacon órát, nyakkendőt és autót is lehet mindenféle árfekvésben venni.

Mentsük meg a SU-t

A TechInvestLab.com ezer dollárt ígért annak a webfejlesztőnek, aki a legjobb javaslattal támogatja a .su domain fenntartását támogató projektet. A díjat a Novoszibirszkben élő Andrej Veialisz nyerte el, aki létrehozta a Save.SU honlapot.

A szovjet időkből visszamaradt domain az internetezők körében is népszerű: az online szavazásokat bonyolító VoxRu oldalra kitett kérdőív alapján az 5649 szavazó 54 százaléka foglalt állást a domain megtartása mellett, és csak 24 százalék támogatta a törlését.

A .su domain körüli viharok nyomán az orosz kommunikációs tárca arra kérte a RosNIIROS-t, hogy a kérdés megoldásáig szüneteltesse a második szintű domainek bejegyzését. 2002 tavaszán fél évig szünetelt is a regisztráció, aztán augusztusban bejelentették, hogy októbertől 100 dolláros díj mellett újraindul, de csak a bejegyzett védjegytulajdonosok számára.

Sanghajban döntenek

Amikor szeptember végén az ICANN Moszkvában bejelentette a szovjet domain törlését, a helyzet fokozódni kezdett. Míg néhány orosz sajtóorgánum azt bizonygatta, hogy a kijelentés nem volt hivatalos és így nem bír kötelező érvénnyel, Vitzthum világossá tette, hogy az ICANN álláspontja szilárd.

Később azonban a szóvivő már nem kívánt nyilatkozni, és Mary Hewitt, az ICANN kommunikációs igazgatója úgy fogalmazott, hogy továbbra is mérlegelik a .su domain jövőjét. Az ICANN végleges döntését a domain sorsáról valószínűleg az október végén Sanghajban megrendezett találkozón jelentik be.

Komolytalan regisztrációs ajánlatok

Az új .eu domainekkel kapcsolatos lenyúlásokra és komolytalan ajánlatokra figyelmeztet a jogi kérdésekkel foglalkozó német Domain-Recht weboldal. Az új legfelsőbb szintű domaint csak 2003 közepén vezeti be az Európai Bizottság, addig mindenki a saját szakállára szervezkedik.

Ahogy az új legfelsőbb szintű domainek, például a info és a .biz esetében is megfigyelhető volt, számtalan weboldal és spam ígéri, hogy megfelelő illeték ellenében bejegyzik a kívánt címet az új .eu domain alá. Mivel az európai intézmények még dolgoznak a domainnév-kiosztás folyamatának pontos részletein, az ajánlattevők egyike sem tudja garantálni, hogy az igénylő valóban hozzájuthat a kívánt webcímhez, hangsúlyozza a Domain-Recht.

Házi bejegyzés, nem több

A szolgáltatás így legfeljebb az ajánlattevő adatbankjába történő felvételre terjedhet ki. Hogy még megtévesztőbb legyen, a "kezelési költségek" körülbelül akkorák, mint a rendes regisztrációs díjak.

A szakértők így a következők ellenőrzését javasolják a csaló ajánlatok kiszűrésére. Vajon költségek nélkül végezhető az előzetes regisztráció? Valóban csak akkor kell fizetni, ha az előzetes bejegyzés megtörtént, vagyis az ügyfél megkapta a kért domaint? Bármikor, indoklás nélkül fel lehet mondani az előzetes regisztrációt?

Márkanevek tulajdonosai esetén: a kiválasztott ajánlattevő valóban képes a védett márkanevek bejegyzésére várhatóan kitűzendő előzetes időtartam alatt elvégezni a regisztrációt? Ezen kívül az esedékes költségeket is alaposan ellenőrizni kell.

Lefarag a versenyhátrányból?

Az egyesült európai legfelsőbb szintű domainnel az amerikai internetes dominanciával szemben próbálnak ellensúlyt képezni. Az USA-ban általános .com-mal szemben az európai vállalatok mostanáig a kontinensen minden országban külön legfelsőbb szintű domain alatt jelentek meg. Most az .eu domainnel a remények szerint eltűnik az európai cégek versenyhátránya.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?