Piroska
-1 °C
5 °C

Bert bin Ladennek dolgozik?

2001.10.11. 12:28
Kapcsolódó cikkek (1)
Hivatalos hírügynökségi fotók tanúsága szerint egy bangladesi bin Laden-párti tüntetésen a terroristavezetőt ábrázoló poszteren megjelent a Szezám utca bábfilmsorozat egyik figurája, Bert. Egy Photoshop-művész mesteri átverése, avagy egy másik Photoshop-művész tragikomikus zuhanása a keleti és nyugati civilizáció között húzódó szakadékba?
A twentei hírlap, a Tubantia olvasói vélhetően döbbenten és hitetlenkedve olvasták a bangladeshi Dhaka városban október 9-én rendezett bin Laden szimpátiatüntetésről szóló tudósítást. A cikkhez mellékelt ANP-sajtófotón a helyi muzulmán erők által éltetett terroristavezér poszterén egy különös, oda nem illő figura jelent meg: Bert a Sesame Streetből.

ANP
Hol a hiba?
(Kattintson a képre a nagyításhoz!)
Egy svéd fórumon azonnal vita kezdődött arról, hogy vajon egy mesteri médiahackről van-e szó, avagy a bin ladenisták maguk emelték be a fundamentalista legendáriumba a közkedvelt muppetfigurát.

A tényfeltárás eredményes volt: két Reuters-fotót is találtak a weben ugyanarról az eseményről. Mindkettőn látható a bin Ladent ábrázoló óriásposzter, vállán a pici Berttel.

A honlapgyáros tagad

Reuters
Kettes számú bizonyíték
Bert a Szezám utca című tréfás gyerekműsorban alkotott maradandót, mint Ernie lakótársa. Karrierje második legfontosabb lépcsője az volt, hogy saját internetes oldalt készített neki egy Dino Ignacio nevű fickó. A Gonosz Bert oldalon a népszerű bábfigura olyan jelentős történelmi személyiségekkel mutatkozik, mint Adolf Hitler vagy Michael Jackson.

Annak ellenére, hogy Gonosz Bert honlapja utoljára 1999-ben volt tréfás (és körülbelül ekkor frissült utoljára), szinte mindenki Ignaciót sejtette Bert felbukkanásának hátterében.

"Tegnap többen felhívták a figyelmem a Bertet ábrázoló tálib propagandaposzterre. A valóság a webet imitálja! Komolyan le vagyok döbbenve!" - fogalmaz Ignacio a Gonosz Bert honlap szolgálati közleményében.

Vörös hering

Reuters
Poszter Bert nélkül
Az amerikai AP hírügynökségtől azonban kikerült egy olyan fotó, amelyen ugyanaz a poszter látható, de Bert nélkül. Aki tudta, Photoshoppal átkutatta mindkét fotót árulkodó maszatok, gyanús pixelek után kutatva. Az analízis eredménye: egyik képen sem találhatóak dizájnerkedésre utaló jelek. A szerző többórás elmélyült koncentráicóval megállapította, hogy Oszama bin Laden neve máshol jelenik meg a két poszteren, így valószínűleg két nyomásról van szó - egy Bertet ábrázoló első sorozatról, és egy javított másodikról.

Reuters: A poszter valódi

ANP
Tréfa eredetiben és poszteren
"Igen, ott van az eredeti képen, bár fogalmam sincs hogyan került oda, nem hackelték" - tájékoztatta a Wired magazint a Reuters washingtoni sajtófotó osztályának egyik szerkesztője.

Ezzel bebizonyosodni látszik az a feltevés, hogy a rendezvényt szervező csoport, a Dzsámiat-e-Talábie Arabia propagandistája áll a tréfás jelenség hátterében, aki valószínűleg az internetről letöltött fotókból ollózta össze az ominózus posztert.

ANP
Terrorista égetett szeszesitallal
Nem is!
Internetszakértők később kiderítették, hogy a poszteren szereplő képek mindegyike visszavezethető az első nyolc találatra, amit Oszama bin Ladenre keresve a Google-on talál az ember.

Keep Walking

Akinek mindez nem elég vicces, megnézheti a posztermontázsnak azt a részletét, amely közvetlenül a bertes anomália felett helyezkedik el. Meglepő módon Oszama bin Laden látható ott, egy korábbi sajtónyilatkozatából kimásolt képen, kezében egy üveg Johnny Walkerrel.

Ez utóbbi valóban átverés, a whiskysüvegnek tűnő tárgy valójában egy tradicionális tőr.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft