Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A férfiak a képeket nézik, a nők olvasnak

2002.10.02. 16:52
Német médiakutatók úgy találták, hogy a weboldalakon megjelenő információhalmazból a férfiak a képeket, a nők a menüket és a szöveget nézik. Az online érzékelés eközben a képernyő jobb alsó sarkában a nullához közelít.
A papír alapú újságokkal ellentétben, ahol az olvasók köztudomásúlag az oldal jobb felső sarka iránt tanúsítanak megkülönböztetett figyelmet, az internetet böngésző felhasználók a weboldal bal oldali és felül elhelyezkedő elemeit preferálják.

Nem nézik a jobb alsó sarkot

Ezekre a következtetésekre jutott a hamburgi MediaAnalyzer piackutató cég elemzése, amelyet a w&v szakmai folyóirat ismertetett. A kísérleti személyek szemmozgását követő (eye-tracking) felmérés alapján a kutatók biztosra veszik, hogy a weboldalakon jobb oldalt alul elhelyezett információkat sok esetben nem észlelik az olvasók.

Bár a weboldalak átlagosan 63 százalék szövegből és 37 százaléknyi grafikai elemből állnak, a szöveges és képi információk egyaránt a kattintások felét gyűjtötték be. Ennek alapján a képeket először jobban figyelik a felhasználók, mint a kopárabb szöveget.

Az ötödik-hetedik másodperctől kezdve a szöveg lesz az olvasó számára fontosabb. AZ olyan képek, amelyek az oldal felületének 16 százalékát foglalták el, a kattintások 26 százalékára voltak érdemesek.

A nőket érdekli a szöveg

A bannereket (a felület kilenc százalékát foglalva) hat százalékos átkattintásra méltatták. A tanulmány szerint a nők erősebben figyelik a szöveges tartalmakat, miközben a férfiak a képekre reagáltak jobban.

A tanulmány elkészítéséhez két reklámügynökség és egy médiavállalkozás 150 munkatársának közreműködését kérték. Az észlelési teszthez 10-10 oldalt válogattak össze német lapok (Focus, Spiegel, TVToday, TVSpielfilm, Bild, BZ-Berlin, Faz.net, Welt, Amica és Allegra) és különböző ágazatok és vállalkozások (Audi, BMW, Yahoo, AltaVista, Congate, Callino, RTL és ARD) internetes kínálatából.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?