Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Optikai csalás

2001.11.23. 09:26
Kapcsolódók (1)
Hiszed, ha látod? Jelenünk egyik legkomplexebb 3d tervezôprogramjának alkotói megkérdôjelezik szemünkbe vetett hitünket. Oldalukon, a fakeorfoto.com-on gyorstesztet végezhetünk - megkülönböztethetôek-e a valóságot ábrázoló fotók a számítógépes grafikusművészek virtuális ábrázolásaitól?
A feladat egyszerű és gyorsan elvégezhető: 10 képből el kell döntenünk, hogy melyik fénykép, és melyik a Maya nevű program által számolt látvány. 4-5 éve még könnyedén vette volna mindenki az akadályt, akkoriban a számolt képek körülbelül annyira hasonlítottak a megjelenített valóságra, mint Michael Jackson Michael Jacksonra. A valóság sok attribútuma még ismeretlen volt a programok számára, a képeken megjelenő tárgyak ezért nagyon anyagtalanok, a fény-árnyék viszonyok pedig végtelenül leegyszerűsítettek voltak.

Mikor azonban a fejlődés eljutott egy már kifejezetten élvezhető szintre, a szórakoztatóipar lecsapott a technológiára. Innentôl kezdve a nagy animációs cégek művészei (ILM, Pixar, Digital Domain) már nem csak felhasználói voltak a szoftvereknek, hanem aktívan részt vettek azok fejlesztésében. Ma már hadseregnyi ember dolgozik az illúziókeltés egyre mesteribb technológiáin - ami tervezőmérnökök hobbijaként indult, mára iparrá nőtte ki magát.

A www.fakeorfoto.com-on kortárs számítógépes grafikusművészek legrealisztikusabb alkotásai mérik össze erejüket a klasszikus fényképészeti eljárásokkal. Ne keseredjünk el, ha nem sikerül elsőre mindet eltalálni, inkább küldjük el idősebb barátainknak a linket, nekik még annyira sem fog. Segítségünkre egyedül a "túl szép, hogy igaz legyen" mondás lehet, ezzel a hozzáállással talán többet eltalálhatunk. 10/10-es eredmény esetén pedig újabb 4 bónusz kép segít rontani az átlagunkon.