Motoron érkezik az internet az indiai falvakba

2002.07.17. 10:49
Már az indiai falvak azon lakói is belekóstolhatnak a világháló nyújtotta határtalan lehetőségekbe, akik még soha sem láttak számítógépet, vagy talán még a telefonnal sem kerültek közelebbi kapcsolatba. Egy nonprofit szervezet emberei naponta kétszer, motoron szállítják a falusiaknak a friss weblapokat.
A Komputer Kerekeken program keretében egy nonprofit szervezet szakembere motorkerékpárral látogatja az indiai falvakat, csomagtartóján egy hordozható számítógéppel. Satish Jha, a programot finanszírozó seattle-i központú szervezet, a Digital Partners munkatársa szerint a szolgáltatás hasonlít a postaszolgálathoz, azzal a különbséggel, hogy a posta leveleket szállít naponta kétszer, ők pedig magát az internetet. "Miért kéne lemaradniuk azoknak, akik nem rendelkeznek telefonnal és nincs hozzájuk bevezetve az áram" - mondta Jha a BBC-nek.

Netkapcsolat sincsen

"Meg kell találni a módját, hogy hozzájuk is eljusson az internet" - folytatta. A kezdeményezés indokolt, tekintve, hogy Indiában a falun lakók 70 százaléka nem rendelkezik árammal és telefonnal. Mivel a falvakban nincsen netkapcsolat sem, a szükséges weblapokat először lementik egy laptopra, amelyet aztán valaki a falvakba szállít, akár naponta kétszer is. A falusiak igénybe vehetnek számos szolgáltatást, például hivatalos űrlapokat kaphatnak meg ilyen módon, esetleg tájékozódhatnak a közeli piacok terményárairól, vagy böngészhetik a legfrissebb híreket.

Internetes forradalom

A - szokásostól némiképp eltérően értelmezett - mobil internetszolgáltatást nemrégiben indították a dél-indiai Telangana régióban. A próbajárat egy évig tart, ha sikeres lesz, kiterjeszthetik az egész országra. A Digital Partners szerint ezzel India falvakban élő millióit is bevonhatják az internetes forradalomba.

A kezdeményezés nagy érdeklődést váltott ki a falusiak körében, bár Jha szerint ennek legfőbb oka egyelőre a kíváncsiság. Ahogy meghallják, hogy egy motor közeleg, azonnal 50-100 ember sereglik össze. Jha felhívta a figyelmet, hogy annak idején a mozi is hasonló módon jutott el vidékre. A projekt egyelőre még kezdeti stádiumban van, de a szervezők bíznak benne, hogy ezen a módon áthidalható a távközlési infrastuktúra hiánya.  • Hírek
  • Hírek