Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Öt kínai öt szobában

2001.10.20. 09:33
Az archaikus műfaj, amelyben valaki bezárja magát egy szobába, hogy jó sokáig minden szükséges dolgot az internetről szerezzen be, Kínában is megjelent. Különös nehezítés, hogy arrafelé viszonylag ritkán szállítják ki az internetes rendeléseket.
Öt ember teszteli a internetes infrastruktúra állapotát Kína északkeleti részében, Urumki városban. A férfiakból és nőkből álló csapat egyfős - csak vécét, ágyat és számítógépet tartalmazó - lakosztályokban gyakorlatoztatja online rendelési tehetségét.

A tesztben, amelyet a Fanya Information Service nevű helyi internetszolgáltató szervezett, a résztvevők fejenként ezer jüant (harmincnégyezer-kétszáztizenhét forintot) kaptak. Rendeléseik alakulását a vállalkozás honlapján lehet figyelemmel kísérni.

Online éhezőművészet

A Fanya szóvivője, Csang Csekang tájékoztatása szerint a résztvevők "életben maradnak" a játék pénteki befejezésééig.

A szóvivő fogalmazása nem véletlen: az internetes rendelések teljesítésének ideje bizonytalan. "Előfordult, hogy annyira éhes voltam már, hogy majdnem megettem a karom." - mondja az egyik lakó, Lou Lili fősikolai hallgató.

Vicces közcím: kínairulett

Az internet első fellendülésének korszakára jellemző hálózati túlélőversenyek klasszikusa Mitch Maddox, polgári nevén DotComGuy, egy teljes éven keresztül elkerült minden közértet, kocsmát és éttermet és közben alig szenvedett. Más a helyzet ott, ahol nem ez a helyzet - gyér az infrastruktúra, lazább az üzleti felfogás.

Az észak-kínai túlélők büszkék lehetnek magukra, hiszen az 1999-ben Pekingben és Sanghajban rendezett hasonló próbák félbeszakadtak, mivel a résztvevőket az éh- és szomjhalál fenyegette.