Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Kelet-európai crackermaffia nyomában az FBI

2001.03.10. 13:37
Az amerikai szövetségi nyomozóhivatal (FBI) azt állítja, nyomára akadt egy bankokat és e-commerce vállalkozásokat zsaroló online-maffiának. A kelet-európai, orosz és ukrán területen működő szervezett crackerbandák behatoltak az áldozataik számítógépeire, és az adatlopás után védelmi pénzt követeltek - nyilatkozta az egyik FBI szóvivő. A nyomozóhivatal vezetője eközben a civil számítástechnikusok segítségét kérte, és reményei szerint az FBI képes lesz kapcsolatokat kiépíteni a számítógépes rendszerekről szerzett ismeretek megosztására.
A behatolók eltulajdonítottak egymillió hitelkártyaszámot, jelszavakat és az ügyfelek egyéb adatait. Ezután felajánlották a cégeknek, hogy ellenszolgáltatás fejáben megvédik a gépeiket más hackerektől. Az eltulajdonított adatokat egyébként bűnszervezeteknek értékesítették - nyilatkozta ZDNet szerint az egyik washingtoni FBI szóvivő. A behatolók a Microsoft operációs rendszere, a Windows NT kezdeti hibáit használták ki, amelyeket a szoftvercég az ingyenesen rendelkezésre bocsátott frissítések utján javasol kijavítani.

Alig egy hónapja nagy felzúdulást okozott, hogy a davosi világgazdasági fórum szerverein virtuális betörők garázdálkodtak. Hitelkártya- és mobilszámokat, illetve privát lakcímeket loptak el. Az érintettek között volt Bill Clinton korábbi amerikai elnök, Jasszer Arafat palesztin vezető, és a Microsoft alapítója, Bill Gates. A hackerek a fórum 1400 résztvevőjének adataival teleírt CD-t a svájci Sonntags Zeitung szerkesztőségébe jutatták el. Az újság nem hajlandó átadni a CD-t, a szerkesztőséget pedig meg sem próbálták rávenni informátorának megnevezésére - közölte a nyomozás vezetője.

Az FBI-főnök a hackerekhez fordul

Louis Freeh
Az FBI igazgatója szerint a nyomozóhivatalnak égető szüksége van a műszaki társadalom segítségére, hogy eredményes lehessen a cyberbűnözés és a számítógépes biztonság területén. Egy Virginai állambeli gazdasági konferencián Louis Freeh felszólalásában kifejtette, az FBI szorosabban kíván együttműködni az IT iparral, és kapcsolatokat kíván kiépíteni a számítógépes rendszerekről szerzett ismeretek megosztására.

A beszédet az Virginiában működő, jobbára műszaki értelmiségből álló hallgatóság vegyes érzelmekkel fogadta. Aggodalmak fogalmazódtak meg, miszerint az FBI-al megosztott információkat hogyan használnák fel a nyomozók, illetve a hatóság értené-e a különbséget a hackelés és a crackelés között - nyilatkozta a Wirednek Mark Daniels, a Compservices szakértője.

Big Brother díj a bűnüldözőknek

Néhányan azért kíváncsaik volnának, mit reagálna az FBI egy olyan biztonsági rés jelentése után, amelyet leplezett szaglászás révén fedezett fel valaki. Ilyen beszivárgó vizsgálatokat néhányan közülünk elég gyakran végeznek - mondta Daniels. A szakértő félelmeit ironikus módon igazolta, amikor az FBI még ugyanezen a napon, a Computers, Freedom and Privacy (CFP) konferencia keretében megkapta a Privacy International évente kiosztott Big Brother díját.

A beszédes elnevezésű díjat a magánszférába behatoló állami ügynökségeknek, társaságoknak és szervezeteknek ítélhetik oda. Az FBI az idén a Carnivore e-mail ellenőrző rendszerével toronymagasan vezette a jelöltek listáját. A nemrégiben békésebb névre keresztelt 'Húsevő' képes ellenőrizni minden információt, amely átmegy egy ISP szerverein.

Freeh a kriptográfusokban sem bízik

Louis Freeh a beszédében a magánszféra körüli aggodalmakat csak a nyomozati szervek szempontjából érintette. Véleménye szerint a titkosítás megnehezíti az FBI munkáját, és a bűnözők képesek programozókat szerződtetni, hogy így védjék és továbbítsák az érzékeny információkat. Ezt a kijelentést a hallgatóság körében felzúdulás fogadta. Így legalább tudom, hogy hova mehetek dolgozni, ha kipusztulnak a dotcom cégek - viccelődött valaki.

Az FBI erősebben koncentrál a fejlett technológiák alkalmazására és megértésére - mondta az FBI főnöke. A hivatal akadémiáján végző hallgatók a bizonyítványuk mellé egy laptopot is kapnak. Freeh arról is beszélt, hogyan tervezik a terroristák a e-mail útján illetve a weben az akcióikat, illetve aggodalmát fejezte ki a számítógépes vírusok és az interneten keresztül elkövetett csalások egyre növekvő számával kapcsolatban. A legnagyobb gondot mégis a DoS támadások szaporodása jelenti.

Az FBI javítani kívánja a National Infrastructure Prevention Center (NIPC) működését, hogy így küzdjön a támadások ellen. Freeh elmondta, a központ munkájában kilenc állami ügynökség vesz részt, és dolgoznak a támadásokra válaszoló, és azokat megállító módszereken. Közelebbről nem volt hajlandó megnevezni, milyen eljárással lehetne megállítani a DoS lavinákat.