Lehel
17 °C
27 °C

A rádiós eszközök háromnegyede nem szabályos

2008.07.10. 18:48
Az Európai Unió a rádióspektrum liberalizálására törekszik, azaz több eszköznek és szolgáltatásnak engedélyezné bizonyos frekvenciák használatát, de ehhez hatékonyabban meg kell védenie a felhasználókat a zavaró jeleket szóró, nem szabályos eszközöktől.

A gyártóknak 2000 óta lehetőségük van arra, hogy saját maguk minősítsék a rádiós technológiát alkalmazó eszközeiket, hogy azok megfelelnek-e az uniós előírásoknak. Egy 2003-ban elvégzett teszt során azonban kiderült, hogy a készülékek 76 százaléka nem szabályos, ráadásul 2006-ra a helyzet tovább romlott, 88 százalékra, írja a Policy Tracker. Valószínűleg újra kell gondolni a szabályozást.

Az első, 2003-as vizsgálat során főleg adminisztratív hibákat találtak, például a csomagoláson rossz feliratok voltak, három évvel később főleg műszaki okokból buktak meg a teszteken az eszközök.

Az Európai Bizottság szerint nem a csúcstechnológiás készülékkel van gond, mert azokban jó minőségű alkatrészeket használnak, hanem az olcsóbb játékokkal és háztartási eszközökkel, például a távirányítós autókkal és a távvezérlős lámpakapcsolókkal. Részint a lazább uniós szabályoknak köszönhető, hogy elterjedtek ezek az eszközök. Korábban drága volt minden terméket letesztelni, a cégek munkáját jelentősen leegyszerűsítette, hogy magukról készíthettek tanúsítványt.

Máshogyan rossz

Sajnos nem igazán jött be az unió számítása, hogy majd a vásárlók kiszűrik a hibás termékeket, és azok gyorsan eltűnnek a piacról. A felhasználókat ugyanis egyáltalán nem zavarja, hogy egy távirányítós autó interferenciát okoz, ha az egyébként kiválóan működik. Ezt a problémát gyorsan meg kell oldani, mert az EU több frekvenciatartománynál engedélyezni akarja a közös használatot. Most a legismertebb ilyen frekvenciatartomány a 2,4 gigahertzes sáv, amelyen a wifi működik.

Sok felhasználóval a felszabadított sávok hamar betelnek, ezért meg olyan szabályokat kell hozni, amelyek betartásával nem zavarják egymást a kütyük. Valamiképpen azonosíthatóvá is kell tenni az eszközöket, hogy megtalálhatóak legyenek a hibás eszközök. Az EU piacfelügyeleti bizottsága éppen a rádiós eszközök minősítéséről készít jelentést, amely várhatóan őszre elkészül.