Géza
-12 °C
-4 °C

Letöltésre és emailezésre használjuk a netet

2005.10.10. 10:32
A magyar internet felhasználók könnyedén küldenek e-mailt és találják meg a világhálón a számukra fontos információkat, ugyanakkor az angol nyelvvel a többség hadilábon áll. Online vásárlás terén a harmincasok a legrutinosabbak.
Az NRC Piackutató felmérése során ezer internetező osztályozta le a világháló különböző felhasználási módjaira vonatkozó tudását. A legjobb eredmények e-mailezésből és internetes információszerzésből születtek, az előbbiből ötösre, az utóbbiból négyesre értékelték magukat az internetezők, az átlag 4,5, illetve 4,2 lett. Közepesnél jobb eredményt ezen kívül csak a szoftverek letöltésében produkáltak a netezők, bár e tevékenység esetében meglehetősen nagy különbség figyelhető meg a férfiak (átlag: 3,9) és a nők (átlag: 3,1) ismeretei között.

Saját bevallásuk szerint az internetezők ma még nem tájékozottak az internetes telefonálásban, a VoIP technológia a válaszadók 44 százaléka számára teljesen ismeretlen terület, az átlag 2,3. A magyarországi felhasználók ezen kívül valószínűleg nem teljesítenének jól egy saját weblap építéséből álló vizsgán sem, az osztályzatok átlaga ez esetben 1,9 lett. Bár az önértékelés nem a legobjektívebb adatgyűjtési módszer, az életkor emelkedésével csökkenő átlagosztályzatok az NRC szerint arra engednek következtetni, hogy a fiatalabb internetezők hozzáértése némileg magasabb, mint az idősebbeké - különösen az 50 év felettiek ismeretei maradnak el az átlagtól.

Egyedül az online vásárlás olyan terület, melyen nem a legfiatalabb, 18-29 éves korosztály érte le a legjobb eredményt. Itt a harmincas éveikben járó internetezők a legrutinosabbak, egyedül ők értékelték ismereteiket közepesnél valamivel jobbnak. Bár az internetezéshez jól jön az angol nyelvtudás, nincs okunk büszkélkedni.

Annak ellenére, hogy a teljes népességhez képest az internetezők között több fiatal és magasabb iskolai végzettséggel rendelkező személy található, az angol nyelv ismeretének hiánya még ebben a körben is gondokat okoz. A válaszadók 22 százaléka elégtelenre osztályozta magát az angol honlapok megértéséből, további 24 százalék pedig gyengének ítélte ebbéli képességeit. 4-es vagy 5-ös osztályzatot a válaszadók kevesebb, mint 30 százaléka adott saját magának, így nem csoda, hogy az internetezők átlagos eredménye messze elmarad a közepes szinttől.