Szilárda
-4 °C
3 °C

Magyar weboldalakat is tilt a szaúdi szűrő

2002.12.23. 14:18
A hatalmon lévő kormányok fenntartják maguknak a jogot, hogy ellenőrzésük alatt tartsák, és korlátok közé szorítsák országuk lakóinak internetezését. Jó példa erre Szaúd-Arábia, bár az ország internetcenzúrája enyhébb, mint az internet korlátozásában élen járó Kína. A szaúdi filter nemcsak az iszlám útmutatásával ellenkező lapokat tiltja, hanem magyar egyetemek és online lapok csak magyar nyelven olvasható tartalmát is.
Szaúd-Arábiában 1998 elejére épült ki a szükséges technikai infrastruktúra, megalakultak a szükséges szervek, ISP-k jöttek létre, és gombamód bújtak elő az internetkávézók. Az egyetemek is sorra kapcsolódtak rá a netre, a felhasználók száma pedig rohamos ütemben fejlődött, és hamar elérte a mintegy négyszázezret. A teljes forgalom egy gondosan felügyelt és jól karbantartott központi szűrőn áramlik keresztül, mely letiltja a nem kívánt tartalmat.

Politikai és vallási filter

A szűrő minden olyan tartalmat tilt, mely káros lehet az ország kormánya által képviselt és hirdetett politikai eszmékre, törvényekre. Kiszűri azokat az oldalakat, melyek drogokkal alkohollal, szexszel, szerencsejátékkal hozhatók összefüggésbe, vagy tartalmuk ellenkezik az iszlám útmutatásaival. A filter azonban nemcsak ezeket az oldalakat tiltja.

Női magazinokat is kiszűr

2001 májusában, a Berkman Center for Internet & Society két munkatársa, Jonathan Zittrain és Benjamin Edelman a szaúd-arábiai "internetfelügyelet" az ISU (Internet Service Unit) jóváhagyásával, és velük együttműködve, mintegy hatvanezer url-t pásztáztak át világszerte a szaúdi királyság internetforgalmát szűrő ún. proxy szervereken keresztül. A teszt során mintegy kétezer cím akadt fenn, köztük rengeteg híroldal (cnn.com, msnbc.com, wired.com), de mások is: az oktatási témájúaktól kezdve, a humor és vallási tárgyiakon keresztül egészen az egészségüggyel foglalkozó site-okig. Jó néhány homoszexuális tartalmat kínáló lap, de pár kifejezetten nőknek szóló oldal elérése is "access denied" hibát eredményezett.

Feketelistán a magyarországi követségek

A blokkolt URL-ek közt szép számmal találunk magyar oldalakat is. Jó néhány ország magyarországi nagykövetségének oldala, például a thai, francia és japán nagykövetség, lapkiadók (köztük a HVG és a Geomédia), számos oktatási intézmény (DATE, Veszprémi, Pécsi Tudományegyetem) és online újság van feketelistán. Hogy miért, azt csak találgatni lehet. Az oldalak nagy részén egyébként kizárólag magyar nyelven publikálnak.

Értékmegőrző

A szaúdi internetszűrő hivatal honlapján szerepelnek a szűréssel kapcsolatos információk, elvárások, és a rendszer nem túl részletes technikai ismertetése. "Internetszolgáltatásunk egyedülállóan képes iszlám értékeink megőrzésére, kiszűri a hitünkkel ellentétes anyagokat, és az olyan információkat, melyek hatással lehetnek kultúránkra" - áll az oldalon. A lapon szerepel a helyi internetszolgáltatók listája is, de letölthető az a bejelentő lap is, melyen az internetezők az általuk blokkolásra vagy tiltólistából kivételre érdemesnek tartott oldal címét adhatják meg. Az oldalt a hivatal ellenőrzi, és megteszi a szükséges lépéseket, ha úgy ítéli meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!