Bernadett
0 °C
4 °C

Szakítás a Firefox miatt

2006.03.23. 10:30
Hiába használt a vőlegény és a menyasszony is saját felhasználói profilt a Windowsban, a böngésző jelszókezelője leleplezte a szédelgő férfit.

Súlyos biztonsági hibáról küldött jelentést egy nő a Firefox fejlesztőinek. Állítása szerint amikor egyetlen Windows XP alapú rendszeren többen használják a Firefoxot, bárki megnézheti a többiek által lementett jelszavakat, azaz súlyosan megsérthető mások magánszférája.

„Egy számítógépet használtunk, mindketten saját felhasználói profilt állítottunk be a Windowsban, és Mozilla Firefox böngészővel interneteztünk. Amikor bejelentkezett a partnerkereső szájtokra, a Mozilla megkérdezte, hogy elmenti-e a jelszót, és természetesen nemmel válaszolt, én azonban jó ötletnek találtam a jelszavak automatikus elmentését.” - írja a nő, akinek úgy látszik, nem volt mit elrejtenie vőlegénye elől.

A Mozilla hibakereső weboldalán, a Bugzillán olvasható sztori szerint amikor a nő belépett a jelszókezelő menübe, észrevette azoknak a szájtoknak a listáján, amelyekre vőlegénye a „soha ne mentsen” opciót választotta ki. A levelében leírtak szerint nem igazán örült annak, hogy vőlegénye aktív látogatója a jdate.com, swinglifestyle.com, adultfriendfinder.com és más partnerkereső szájtoknak. Miután rájött, hogy vőlegénye kivel, hogyan és mit, öt évig tartó jegyesség után szakított vele.

A Mozilla szakértői végül megoldották a rejtélyes esetet: valószínűleg azért láthatta meg a nő a vőlegénye által nem lementett oldalak listáját, mert a vőlegény korábban - a nő Windows-profilját használva - feltelepítette és használta is a böngészőt, majd amikor törölte a Firefoxot, a jelszavak a rendszerben maradtak. Annak ellenére, hogy a Firefox az eltávolításakor megjelenő figyelmeztető üzenetben azt írja, hogy minden összetevőjét törli. Egy szót sem szól arról, hogy a személyes adatok a merevlemezen maradnak.