József, Bánk
-7 °C
0 °C

Globalista wifisták mozgalma

2006.02.10. 15:00
Drótnélküli internetforradalom készülődik. Spanyolországból indul. A háttérben a Google, az eBay, és kockázati tőkebefektetők. Elhangzanak továbbá olyan megrendítő metaadatok, mint "illegális", vagy "Napster". Jönnek a fonerista Linusok.

Az internetkereső szupervállalat, a Google, az eBay tulajdonát képező internettelefon-szolgáltató, a Skype, illetve két kockázati tőkebefektető, a Sequoia Capital és az Index Ventures 22 millió dollárt dugtak egy három hónapos spanyol cégbe. A jelenleg háromezer előfizetővel rendelkező Fon terve, hogy szélessávú internettel rendelkezők közreműködésével világméretű wifihálózatot épít, civil mozgalmi szellemben.

Az internetszolgáltatók nem ujjonganak.

Fonerók egyesüljetek!

A Fon ötlete egy argentin vállalkozó, Martin Varsavsky fejéből pattant ki, aki a Jazztel és a Ya.com alapítójaként jelentős távközlési- és internetcégeket hozott létre Spanyolországban.

A Fon mozgalom tagjai, vagyis a fonerók háromlépcsős rendszerben oszthatják meg wifijüket.

Martin Varsavsky
Martin Varsavsky

A teljes jogú tagokat Linusnak nevezik. A Linusok korlátlan hozzáférést kapnak a globális wifi-hálózathoz, és cserébe megosztják otthoni internetkapcsolatukat.

Egy másik lépcsőben mozgolódhatnak a mozgalomban azok, akik pénzért osztják meg drótnélküli netjüket olyanokkal, akik nem rendelkeznek megosztható szélessávú internetkapcsolattal. A Fon blogja szerint ebben az esetben a kapcsolódás annyiba kerül, mint egy helyi buszjegy.

Egyelőre egyik megosztási szint sem működik.

"A Fon mozgalom, ahogy mi nevezzük, elérheti amit a 3G vagy az EVDO nem tudott: valódi drótnélküli internetet mindenütt." - írta honlapján Martin Varsavsky.

A mozgalom tagjainak teendője, hogy installálják a wifi routerükre a Fon szoftverét, amely azonosítót és jelszót kér mindenkitől, aki megpróbál belépni a hotspotra. A helyi internetkapcsolat előfizetője maga határozhatja meg, hogy mekkora sávszélességet bocsát a hatósugárban bóklászó fonérók rendelkezésére.

Illegalitás

Az internetszolgáltatók túlnyomó része tiltja a drótnélküli internet megosztását, a Fon azonban bízik abban, hogy meggyőzheti őket arról, hogy mozgalma kölcsönösen gazdasági előnyöket biztosít.

"Először is egy internetszolgáltató ügyfelének kell lenni" - mondta Varsavsky a Reutersnek.

"Bevételünk megosztásával pártoljuk az internetszolgáltatókat" - tette hozzá.

A Fon már megállapodott a GlocoNettel, a második legnagyobb svéd internetszolgáltatóval, illetve az amerikai Speakeasyvel, és igyekszik meggyőzni a Telefonicát, a Deutsche Telekomot, az AT&T-t és a Time Warnert.

A Fonnak azonban nem lesz könnyű dolga.

"Rettenetesen jó ötlet, amilyen a Napster is volt, annak összes következményével együtt. - vélekedett Roger Entner, a bostoni Ovum mobilipari elemző és piackutató munkatársa - Nagyszerű ötlet, csak sérti a törvényt. Közműként kezeli a wifit, ami nem az."

A Napster említésével Entner arra utal, hogy az ellenérdekelt internet-, kábel-, és mobilszolgáltatók széjjelperelhetik a céget.

A wifi közművesedése addig is tart, mivel a cégek nem akarják vagy nem tudják betartatni az ügyfeleikkel kötött szerződésüknek az internetkapcsolat megosztását tiltó kitételét.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft