Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Kirk kapitány és a fenékbe dugott cigaretta

2004.08.17. 11:00
A legtöbben nem is sejtik, hogy féltve őrzött, a baráti körben mindig nagy sikert arató fényképeik milyen könnyen közkinccsé válhatnak. Elég csak véletlenül megosztani a fotókat tartalmazó mappát egy fájlcserélő hálózaton. Egy amerikai rockzenész szabadidejében ilyen képekből épített weboldalt, melyen különös módon túltengenek a gruftik és a kovászos uborkák.
Mosolygó darkegyüttes, tűhegynyi pupillájú drogfüggő, fenékbe dugott cigareta, vicsorgó kamaszlány fogszabályzóval, vörös bugyikkal borított alvó férfi, fogai közt túró rendőrnő, spanglizó legófigurák, középületeket levizelő bátrak. A felsorolt életképek készítői talán soha gondoltak arra, hogy az internetezők elé tárják magáncélokra szánt fotóikat. Vezethette őket a célzott exhibicionizmus, de a fájdalmas figyelmetlenség is, amikor a fényképeiket tartalmazó mappákat megosztották fájlcserélő hálózatokon.

Szórakozás és szórakoztatás

Tekintse meg képeinket!
Az idén áprilisában indult Found Photos weboldalt szerkesztő 31 éves Rich Vogelt mindenesetre egyáltalán nem érdekli, hogy a véletlen vagy a szándékolt magamutogatás vezette a gyanútlan júzereket, ha magánfotót talál, akkurátusan galériába rendezi és nyilvánosságra hozza szájtján. A magánfotógyűjtő saját bevallása szerint kizárólag a szórakozás és szórakoztatás kedvéért vállalkozott a hatalmas mennyiségű fénykép rendezgetésére és folyamatos frissítésére.

Jobb esetben csak egy álmosító családi vacsorán mosolygó gruftit leplez le, de olykor egészen különleges kincsekre lel, ilyen például az embernagyságú Star Trek-szereplőt, Kirk kapitányt formázó kartonpapírbábut csókolgató fiatalember fényképe is.

Voltak aggályai

A Cat Time együttes zenészének állítólag esze ágában sem volt mások magánéletében turkálni, egyszerűen zenefájlokat keresett, amikor az első fotómappára rátalált a Soulseek rendszerében. Elsőre csak megdöbbent, de aztán hamar elindult az erkölcsi lejtőn, és küldetésszerűen monitorozni kezdte a többi peer-to-peer szolgáltatás rendszerét a "saját képeim" ("My Pictures", ez a Windows képmappájának a neve) keresőkifejezést alkalmazva. Több ezer kép akadt virtuális hálójába, amelyekből kiválogatta a legérdekesebbeket, és feltöltötte honlapjára. Tapasztalataink szerint valami miatt a fogszabályzókat, az őrült buli-képeket, a gruftikat, a fenekeket, a homoszexuális párokat, a hányásokat és a kovászos uborkát találta leginkább érdekesnek.

"Voltak erkölcsi aggályaim, de ami továbbra is motivál, az az, hogy mennyire nagyszerűek ezek a képek, hogy mennyi élet és spontaneitás van bennük" - nyilatkozta a New York Timesnak adott interjújában a gyűjtő, aki egyébként nem tartja magát kukkolónak.

Jogi kérdések

Klikk a képre!
Természetesen sokan keresték meg Vogelt azzal, hogy vegye le a képeiket, de ami a férfit igazán meglepte, az az, hogy mennyire kevesen tiltakoztak, miközben töltötte tőlük a képeket, pedig azt bárki figyelemmel kísérheti, hogy éppen mely fájlokat szedik le a merevlemezéről. Természetesen jogi kérdések is felmerülnek, hiszen Vogel valójában magánjellegű képeket hoz nyilvánosságra, de az oldal fórumozóinak meglátása szerint mégsem követ el ezzel jogsértést.

Amikor ugyanis valaki telepít egy fájlcserélő alkalmazást, általában aláír egyúttal egy nyilatkozatot is, melyben kijelenti, hogy a fájlok saját tulajdonában vannak, és azokat meg is kívánja osztani. Egyébként, még ha az összes kép jogvédett is lenne, az amerikai adatvédelmi törvény alapján akkor sem sértené az oldal a jogot, mivel a törvény alól kivételt képeznek a különleges, például újságírói célból nyilvánosságra hozott információk, itt pedig erről van szó, írja az egyik fórumozó.

Nézd, mit osztasz

Egy hasonló weblap a múlt hónapban már megjárta a világsajtót: a Németországban élő, harminc éves Rick Wallace a See What You Share on P2P ("Nézd, mit osztasz meg a fájlcserélőn") oldalon véletlenül a közösbe került titkos katonai dokumentumokat hozott nyilvánosságra, hogy felhívja a figyelmet a veszélyre.

Az ellenőrizetlen fájlmegosztás a Gnutella-hálózat létezése óta probléma, ez a kliens ugyanis már lehetővé tette, hogy a felhasználók akár teljes merevlemezüket megosszák, nem csak az mp3-akat, mint a Napsternél. Hamar kiderült, hogy sokan vannak, akik jóval több mindent osztanak meg, mint amit szeretnének, így személyes dokumentumok vagy akár olyan cookie-fájlok is a közösbe kerülhetnek, amik például hitelkártyákhoz tartozó jelszavakat tartalmaznak.