Sára, Márió
2 °C
6 °C

Filmhiány lesz a fájlcserélőkön?

2005.02.11. 15:05
A digitális ujjlenyomatgyűjtők automatikusan felismerik a hálózaton mozgó videofájlokat, és megakadályozzák a másolást, és a Philips mérnökei éppen ilyen eszközöket készítenek. Bővül a fájlcserélő hálózatok ellen küzdő filmstúdiók eszköztára.

Néhány egyetem a belső hálózatának az adatforgalmát figyelve próbálja megakadályozni a zenei fájlok csereberéjét, és ehhez hasonlóan működik a Philips ujjlenyomatgyűjtője is, amelynek a végleges változata már igen hatékony fegyver lehet a bevételeit féltő Hollywood kezében, és ezzel könnyen megakadályozhatja az illegális online filmkereskedelmet, írta a Cnet.

Bár az eszköz fejlesztése még éppen csak elkezdődött, a Philips már tartott bemutatókat ügyfeleinek, és újra fellángolhat a p2p fájlcserélő hálózatok szabályozásával kapcsolatos vita, amelyben az egyik oldalon a szórakoztatóipar áll, amely tartalomszűrőkkel szerelné fel a fájlcserélő szoftvereket, a másik oldalon meg a szoftverfejlesztők, akik szerint ez egyátalán nem jó ötlet.

Régi nóta

A zenék digitális ujjlenyomatával egyébként 2001-ben kezdett el foglalkozni az iparág, amikor az Egyesült Államokban egy szövetségi bíró arra kötelezte az akkoriban még illegális fájlcserélőként ismert Napstert, hogy blokkolja hálózatán a jogvédett anyagok mozgását. A vállalat végül olyan technológiát alkalmazott, amely teljesen használhatatlanná tette a rendszerét, és emiatt az internetezők más p2p szoftverekre álltak át.

Fontos részletek

Több évvel ezután jelent meg a színen az Audible Magic vállalat, amely egyenesen azt állította, hogy kifejlesztett egy hatékony azonosító technikát, ami igencsak megtetszett az amerikai lemezkiadókat képviselő RIAA szervezetnek. A RIAA azóta egyfolytában azt szajkózza, hogy a fájlcserélőkbe ilyent kellene építeni.

Az Audible Magic technológiájának az a lényege, hogy minden egyes dalhoz készít egy egyedi azonosító adatsort, azaz egy digitális ujjlenyomatot, amelyet elhelyez az adatbázisában. Ezután az ismert dalok fennakadnak hálózatokat figyelő szűrőkön. Mivel a folyamatnak akkor is működnie kell, ha a dalt összetömörítik, más formátumúvá alakítják át, vagy kivágnak belőle egy kis részletet, az ujjlenyomatot a zene hangjai alapján kell létrehozni, nem elegendő a digitális fájlt felépítő nullákat és egyeseket ellenőrizni.

Hangos megoldás

A filmek azonosítása hasonlóképpen működik, de hang helyett a vizuális jellemzők alapján készül el a kód, ami kissé megnehezíti a folyamatot, írta a Cnet. Egy kétórás mozifilm ugyanis sokkal több anyagot tartalmaz, mint egy rövid popsláger, és az ujjlenyomat létrehozásakor egyetlen másodpercet sem hagyhatnak ki, hiszen a szűrőnek akkor is fel kell ismernie a filmet, ha annak csak egy részét töltötték le, vagy néhány képkockát kivágtak belőle.

Emiatt például az Audible Magic másképp oldja meg az azonosítást: kivágja a hanganyagot a filmből, és az alapján készíti el az ujjlenyomatot, a zene ugyanis könnyebben feldolgozható, ráadásul az eljárás nagyon megbízható.

Bázis kell

Bármilyen hatékony is a technika, még évekbe telhet, amíg a filmek azonosítása valóban megakadályozhatja a fájlcserélők munkáját, mivel az azonosítás önmagában nem elegendő, hatalmas ujjlenyomat-adatbázisokat is létre kell hozni, amihez több millió órányi filmet és tévéműsort kell feldolgozni. Az amerikai filmgyártókat képviselő MPAA most nem is erre koncentrál, hanem a filmek vízjelezésére, azaz láthatatlan kódokat helyez el a filmekben, hogy könnyebben megtalálja a kalózmásolatok eredetét.