Gusztáv
3 °C
6 °C

Freeblog az Indexen

2004.07.02. 09:41
A Freeblog.hu és az Index.hu együttműködése révén új szolgáltatással bővül portálszerű webvertikumunk: blogolni lehet ezerrel. Ezúton szólítjuk fel olvasóinkat, hogy fejezzék önmagukat kifele, valósítsanak önmeg, továbbá jöjjenek, sírjanak a vállunkon, szélsőséges esetben osszanak meg közérdekű információkat embertársaikkal.
A blogjelenségről számtalan cikket írtunk már, próbáltuk definiálni a fogalmat, megfejteni, miért váltja ki egyszerre a szivecskékkel díszített, "Titok!!!" feliratú szamárfülekkel szerelt emlékkönyveket ("A barátság arany fonál, mely ha egyszer elszakad, összekötni ugyan lehet, de a csomó megmarad"), a tinédzsernaplókat, az alacsony példányszámú memoárköteteket és a kari újságokat. A blog legpontosabb definíciója az online napló talán, de kezd amolyan portálszerű fogalommá válni: szinte mindenre rámondható, ami gyakran frissül, van benne valami kis személyes és nem nagyon sokan csinálják. Fontos jellemző továbbá az, amit "a webes tartalom előemésztéseként" írt le Razzia (már gyógyult blogger), tehát hogy a bloggerek fölfedeznek rejtett webzugokat, híreket, fölfedezik egymást, minderre röviden reflektálnak, véleményeznek, és természetesen erősen mutogatnak linkjeikkel.

Az Államok boldog kommunikációszakos PhD-hallgatói már minden dolgozatban sajtótörténeti fejleményként értékelik a blogmozgalmat. A hivatalos sajtónál fürgébb, szemtelenebb, bátrabb, ám megbízhatatlanabb személyes hírsite-ok és pletykablogok nem csak népszerűek, de néhánynak már épkézláb üzleti modellt is sikerült építenie, és lukratíve naplózza a naplózandókat, tehát amolyan mini médiavállalkozásként működik.

Önkényes válogatás a Freeblogról Mr. a. instrukciói alapján
"Mozart szólt halkan, fölémhajolt, a számhoz közelített, azt mondta, jó illatom van. Becsuktam a szemem, félve nyitottam ki a szám, a kezem oldalt ökölbeszorítottam. Egészen közelről hallottam a szuszogását. Már bent volt a számban. Jobb alsó hatos. Kiesett a gyökértömés. Azt mondta, 45 rugóba fog kerülni."
Combfix 2003. január 21-i bejegyzése. Combfix.freeblog.hu

 • Rosseb dolgai
 • Isolde, a bloggerek szinglilánysztárja nyűgös
 • Alie lány lerúg, felkel, továbbmegy
 • Are you ready for some FOSPISZTOLY?
 • Az igazi Britney magánélete
 • Balatonblog - miniújság: programok, ilyesmik
 • Archetipikus hírblogként emlegetik - és itt is a blog fogalmának szétfolyására hívnánk föl a figyelmet, hiszen ez a site már jóval a blog szó megjelenése előtt létezett - a Drudge Reportot, amely a Lewinsky-ügy kirobbantásával már beírta magát a sajtótörténelembe, és Matt Drudge kétszemélyes CNN-jeként havi többtízezer dolláros nyereséget termel; a magyar származású internetmilliomos, Nick Denton, akit a New York Timestól a Wiredig blogguruként emlegetnek, nyereséges bloghálozatot üzemeltet, amelynek (és az amerikai értelmiségi bulvárforradalomnak) zászlóshajója a Gawker.

  A mozgalom magyarításában alighanem nagy szerepe volt webdizájnerünket, a kamaszköltői lelkületű Angeldaynak, akit sokan az első magyar bloggerként tisztelnek, 1998 óta bünteti közönségét Plastik nevű site-ján, ahol természetesen be van állítva a virtual host rendesen. Angelday nyomán elsősorban a lírai hangvételű, enyhén vagy kevéssé enyhén nárcisztikus blogok indultak itthon szaporodásnak, de akad néhány többszemélyes, és közérdekű információkat feldolgozó vagy véleményeket közlő blogszerűség is, mint például a közkedvelt szexipari megmondólap, a Machomedia, és a tudmányos-fantasztikus-pszichedelikus irónia Ludas Matyija, a Technocol.

  A Magyarországon még mindig csak éledező blogmánia mindenesetre elhatolt a politikáig (intő példa: Demszky Gábor gyötrelmes választási blogja), és a médiaceleb-világig (Csisztu Zsuzsa blogol).

  A Freeblog a legszebb, legjobb, legműködőbb magyar publikus blog: bárki regisztrálhat, és írhat, ha van kedve.

  Mr. a., az oldal gazdája a hazai blogközösség meghatározó, obskúrus figurája, aki ugyan egy ideje már nem osztja meg az olvasókkal szorgos hétköznapjainak történetét, de figyelemmel követ mindent, és fejleszt. Sőt, válogat is nekünk, kedvenc freeblogos naplóiból.

  Tehát tessenek írni, olvasni, panaszkodni, örülni, mesélni, okoskodni, megmondani, építeni az információs társadalma, mint egy Kovács Kálmánba ojtott Csepeli György!

  Köszönjük, hogy olvasol minket!

  Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!