Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Az országban bárhonnan hívható az ingyen internet

2000.12.29. 13:07
A fizetős internetes szolgáltatók komoly alternatívája lehet a december elején beindult két freenet vállalkozás. A Freestart és a Kiwwi fővárosi felhasználói még hitetlenkednek, valóban működik, és valóban ingyen? Az Index tesztje szerint mérsékelten komplikált regisztrációs eljárás után bárki a telefonhívás áráért teljes értékű internetes kapcsolathoz juthat.
Budapesten december elejétől egyszerre két szolgáltatónál is lehetőség nyílik az internetezésre, pusztán a helyi telefonhívás áráért. A Freestart hivatalosan egy kizárólag csak a fővárosból elérhető, 51-es behívószámot ad meg. Azóta viszont már egy hagyományos hétjegyű szám is közkézen forog, amelyet (távhívással) az országból bárhonnan, adott esetben akár mobilról is el lehet érni. A Kiwwi már az elejétől fogva sima fővárosi számot használ, ami szükség esetén ugyancsak hívható akár mobilról is. A szolgáltatások országos elterjesztése folyamatban van, a Kiwwinek már hét körzetben él telefonszáma. A Freestart sajtóközleménye a vidéki nagyvárosok behálózását későbbre ígéri.

A Kiwwi nyitólapja
A regisztráció folyamata a két szolgáltatónál egyaránt a weben a leggyorsabb. A Freestart nyitólapján jóformán kiabál a regisztrációs oldalra vezető link, a Kiwwi viszont ugyanezt december közepéig alaposan elrejtette. Első számú zsákutca a zöldes színben játszó nyitólap tetején pompázó megtévesztő 'FreeWeb' felirat, ez itt ugyanis a honlaptárolási lehetőséget jelenti. Azóta kissé dolgoztak a megjelenésen, de a 'Free ISP' feliratra a kezdő internet felhasználók most is csak találomra fognak rábökni.

A Kiwwi honlap egyéb részeit is nehéz áttekinteni, például az egyik legfontosabb információ (a behívószám, 4767300) sokáig sehol nem szerepelt rajta. A Kiwwi weboldalán keringés helyett javallott máshol megszerezni a lényeges információkat. Az Index Törzsasztalának megfelelő fórumaiban segítő oldalak linkjét is megadják a hozzászólók.

A Kiwwi regisztrációs weboldala hivatkozik a jelentkezéssel egyidejűleg elfogadott felhasználási feltételekre, de ezt az irományt a teszt során, véges ráérő időnk alatt, különféle browserekkel nézve sem sikerült előcsalogatnunk. Elolvasása mindazonáltal erősen ajánlott. A Kiwwi csupa Flash animáció hajtotta CD-jén egy ablakban előugrik, de végül online ugyancsak megtaláltuk PDF (?) formátumban. Az előfizetési szerződés címet viselő dokumentumban a Kiwwi nem zárja ki, hogy egyszer díjkötelessé válik a szolgáltatás. Annyit ígérnek, hogy egy hónappal korábban szólnak, és aki a határidő után is használja a freenetet, a regisztrált címére kapja a számlát. A Kiwwi hozzáférés akkor szűnik meg magától, ha három hónapig nem használja a gazdája.

A Freestart esetében is létezik CD, de az automata telefonos központ a műszaki információk között megadja a behívószámot (06-51-202-202), és a közkincs 'freestart' user-nevet és password-öt, amelyek birtokában kvázi online elérhető a weblap, és létre lehet hozni a saját felhasználói nevet + jelszót.

A Freestart nyitólapja
A Freestart weboldalán könnyebb megtalálni a felhasználó és a szolgáltató jogait és kötelességeit hosszasan taglaló 'Felhasználási feltételek' címet viselő dokumentumot. Az iromány eléggé körülményesen fogalmaz, annyi viszont kihámozható belőle, hogy a szolgáltatás bármikor figyelmeztetés nélkül szünetelhet, a rendszer működéséből vagy nem működéséből eredő károkért nem vállalnak felelősséget, és ha a felhasználó hibát tapasztal, azt azonnal köteles jelenteni. Egyébként bárki tetszőleges számú hozzáférést generál magának, az egyetlen feltétel, hogy havonta legalább egy óra internetes forgalmat hozzon össze (ezt csak telefonon tudtuk meg a Freestart ügyfélszolgálatától).

Időben nincs korlátozva a Freestart használata, nincs napi limit, és nincs korlátozva a forgalom sem. A felhasználónak vállalnia kell, hogy jogszerű programokkal jogszerű tartalmakat keresgél a világhálón, és ha a szolgáltató gépeiben például a nem szabványos modeme miatt hiba keletkezik, akkor felel a kárért, és esetleg közelebb le nem írt módon megvizsgálják a berendezését is.

Az Index tudósítója mindkét szolgáltatásnál sikeresen regisztrálta magát a weboldalon, elolvasott mindent, amit lehetett, sőt a Freestart esetében végighallgatta az automata ügyfélszolgálatot is. A 9-es gomb mögött meghúzódó operátor napközben hosszú percekig nem elérhető, a menürendszer pontjai közt válogatva (például műszaki tartalom, Win 95/98 operációs rendszer), figyelmeztetés nélkül egy kicsöngő telefonra kerülünk, amit nem vesz fel senki, lehet újból tárcsázni.

Napközben felváltva használtuk a két rendszert, és valóban működnek. Leszakadást nem produkáltak ugyan, de valószínűleg a vonal, illetve a modem hibája volt, hogy egyik esetében sem sikerült a 26400-os kapcsolódási sebességnél magasabbat elérni. A belföldi letöltés egyformán gyorsnak tűnt, az amerikai és nyugat-európai külföldet viszont mintha a Kiwwi hozta volna be élénkebben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!