Gerzson
-3 °C
3 °C

Jutalékot szeretne a Matávtól a Kiwwi

2001.11.08. 08:59
A jelenleg 115 ezer ingyenes internetfelhasználóval rendelkező Kiwwi ragaszkodik az internetes telefondíjak megosztásához, s elvárja, hogy a Matáv az internetezéssel kapcsolatos telefondíjból jutalékot biztosítson az ingyenesen szolgáltató cégnek. A Kiwwi szerint a jutalék forgalomfüggő lehetne. A cég jelenleg 3000 ügyfélnek nyújt internetes telefonszolgáltatást hazánkban.
Végvári Orsolya, a Kiwwi Kommunikációs Kft. ügyvezetője egy szerdai sajtóbeszélgetésen elmondta, cége készül az év végi liberalizációra, és várja az Egységes Hírközlési Törvénnyel kapcsolatos végrehajtási rendeletek megjelenését. Leginkább az árbevétel-megosztásról és a hálózatok összekapcsolásáról szóló álláspont érdekes a számukra, hiszen az ügyvezető szerint ez fogja eldönteni a kérdést, hogy lesz-e belátható időn belül e-Magyarország, vagy sem.

Az internetszolgáltatók részt kérnek a forgalomból

Az ügyvezető szerint jelenleg a Matáv semmilyen hajlandóságot nem mutat a status quo megváltoztatására. Hiába generálnak az internetszolgáltatók, mint kvázi nagykereskedők különleges jövedelmezőségű plusz telefonos forgalmat, a Matáv a fordított elszámolás elvét erőlteti - mondta Végvári Orsolya.

A fordított elszámolás lényege, hogy a Matáv nagykereskedelmi áron adná el a szolgáltatóknak a telefonkapcsolatot, melyet azok továbbértékesítenének ügyfeleiknek. A forgalmi díjból a szolgáltatók sávos kedvezményt kapnának, ebből a jutalékból kéne a szolgáltatónak finanszíroznia nyilvántartási és számlázási rendszerének átalakítását, továbbá a tartozások behajtását is.

Forgalomfüggő jutalékot javasol a Kiwwi

A külföldi példákat említve Végvári Orsolya arra emlékeztetett, a British Telecom addig nem lépett az árbevétel-megosztás terén, míg rendeleti szinten nem rendezték a kérdést. "A szolgáltatóknak nyújtott jutalék forgalomfüggő lehetne, és kereskedelmi tárgyalásokon dőlhet el. Érdemes tudni, hogy jelenleg Csehországban a távközlési cégek a telefondíj 30-70 százalékát jutattják a forgalmat generáló internetszolgáltatóknak" - mondta az ügyvezető.

A tavaly nyár végén 4 millió forintos tőkével alapított vállalat nemrégiben emelte alaptőkéjét egymilliárd forint fölé. A kiwwi eddig több mint 3000 ügyféllel kötött internetes telefonszolgáltatásról (VoIP) szerződést.

Több mint százezer internetfelhasználó

Az eredetileg mellékszolgáltatásként indult ingyenes internet rendkívül népszerűnek bizonyult. A Kiwwi ezen szolgáltatása jelenleg több mint 115 ezer felhasználóval rendelkezik. Eredetileg az ingyenes internetet a csúcsidőn kívül kihasználatlan hálózati kapacitások hasznosítására szánták, de a szolgáltatás iránti hatalmas igény miatt már bővíteni kellett a kapacitásokat.

Webszámla a VoIP ügyfeleknek
A cég novemberben bevezette az ingyenes WebSzámla szolgáltatást, melyet a szolgáltatótól kapott azonosító, valamint jelszó használatával a Kiwwi honlapján keresztül kereshet fel az ügyfél. Ennek segítségével a Kiwwi VoIP felhasználói folyamatosan követhetik telefonszámlájuk összegének alakulását. Azonnali számlainformációhoz juthatnak, ami elősegíti számukra a még egyszerűbb és még hatékonyabb költségkezelést - mondta az ügyvezető igazgató.

Mint elhangzott, előreláthatólag jövőre a Kiwwi eléri az EBIDTA (a pénzügyi költségek, adófizetés és amortizáció előtti eredmény) pozitív mérleget. A Kiwwi Ausztriában a közelmúltban összekapcsolta hálózatát a Telekom Austria-val, és Szlovéniában elsőként a Sloven Telecom koncessziós szolgáltatóval. A Csehországban, Magyarországon, Szlovákiában és Szlovéniában működő Kiwwi a térségben eddig 210 ezer internet-előfizetőt gyűjtött, s mintegy 8 ezer vállalattal kötött VoIP-szolgáltatási szerződést.