Béla
12 °C
27 °C

Küszöbön az infoháború?

2001.04.11. 17:05
Mit lehetne tenni azok ellen szélsőjobboldali weboldalak ellen, amelyek külföldi szervereken találhatóak? - kérdezi a német politika. DoS-támadást kell intézni ellenük - válaszolja a német belügyminiszter.
Mint ismert, hazánkkal ellentétben, Németországban komolyan veszik a szélsőjobboldali veszélyt. Számon tartják, hogy a szélsőjobbosok által elkövetett bűncselekmények száma tavaly volt a legmagasabb a második világháború vége óta. Azt is számon tartják, hogy az elmúlt négy évben meghatszorozódott a szélsőjobboldali propagandaoldalak száma az interneten - és ezt (kérem, figyeljünk erre!) a német parlament házelnöke mondta.

A fasiszta propaganda előállítását, terjesztését és birtoklását tiltják a német törvények - ezért a rendőrség igyekszik letörni annak a kezét, aki német szerveren ilyen oldalt üzemeltet. Ha az oldal külföldi szerveren van a rendőrség tehetetlen. A német neonáci honlapok többsége amerikai szervereken találhatók.

Akkor támadjunk!

- mondta Otto Schily, német belügyminiszter. A Baader-Meinhof terroristacsoport tagjainak egykori védőügyvédje, jelenleg az SPD-s belügyminiszter, úgy vélte, hogy az amerikai szervereken található náci honlapokat denial-of-service támadással kellene elzárni a hálózattól.

Andy Müller-Maguhn
Mi következik ebből? Egyrészt az, hogy a német belügyminiszter már hallott az internetről, valószínűleg már használta is, és valószínűleg azt is tudja, hogy mi az a DoS-támadás. Az infoháborús fenyegetés azonban nem tréfadolog.

"Ha én mondok valami ilyet a Chaos Computer Club nevében, perceken belül nyomozás indul ellenem" - mondta a Wirednek Andy Müller-Maguhn, a híres CCC hackercsoport vezetője - "Schily úrnak valószínűleg fogalma sincs az infoháborúról, de én sok olyan országot ismerek, ahol egy számítógép elleni támadás háborús cselekménynek számít. Ha egy ország ilyen támadást indít, az nyílt infoháborúhoz vezethet, amelynek csak vesztesei lennének."

"Nem hiszem, hogy tud róla, de Pandora szelencéjét próbálja felnyitni" - mondja ugyanott Frank Rieger, a berlini hacker szcéna központi figurája - "Ha egy amerikai internetszolgáltató hirtelen úgy gondolja, hogy egy idegen ország állami támadást hajt végre ellene, és ellentámadást indít, akkor elbukunk. Nem maradna sávszélességünk, mert az Egyesült Államok sokkal nagyobb sávszélességgel rendelkezik, mint Németország."

A jogterritórium-probléma

Ahogy Franciaországban (ott is komolyan veszik) a Legfelsőbb Bíróság kiterjesztette a francia jogrendszer hatályát a világ összes szerverére a Yahoo! náci emléktárgy-aukciói kapcsán, a német Legfelsőbb Bíróság is úgy döntött, hogy mindenki felelős a német törvények előtt, aki olyan tartalmat helyez el az interneten, amely Németországban is elérhető.

Itt is
A jogrendszer adott, a kormány feladata annak betartatása. Ráadásul a németek különösen érzékenyek a nácizmus bélyegére - úgyhogy a politikai nyomás is nagy a kérdés megoldására.

Otto Schily annak ellenére sem vonta vissza ötletét, hogy a szakértők egyöntetűen marhaságnak minősítették azt. Mülleg-Maguhn, - aki a CCC mellett egyébként Európát képviseli az ICANN-ben - megerősítette, hogy kormányszakértőként megkapta Schily levelét, amelyben a belügyminiszter részletesen is vázolta elképzeléseit. A terv továbbra is érvényben van.

Müller-Maguhn úgy nyilatkozott, valószínűleg feljelentést tesz a belügyminiszter ellen. Egyrészt amiatt, hogy illegális tevékenységre bujtott fel a DoS-attakok javaslatával, másrészt mert a törvények tiltják a háború kirobbantására irányuló igyekezetet. Márpedig itt pontosan erről van szó.