Mátyás
-6 °C
1 °C

Indulásra kész a francia kormányzati portál

2001.11.15. 19:05
Az ország valamennyi polgára számára a hivatali ügyek intézésére alkalmas személyes internetes portált ígér a Franciaországban hamarosan elinduló az elektronikus kormányzati kezdeményezés. Az oldalon keresztül online lehet majd befizetni az adókat, beírathatók a gyerekek az állami közintézményekbe, és az autótulajdonosok a műszaki lejárta előtt emlékeztetőt kapnak - írja a BBC.
Csak 2005-ben készül el teljesen a csütörtökön induló új rendszer, melynek internetes címe mon.service-public.fr lesz. A kezdeményezés célja az ország híresen bürokratikus hivatali rendszerének egyszerűsítése. A közigazgatást felügyelő miniszter, Michel Sapin szerint ezzel a lépéssel Franciaország eljutott az elektronikus kormányzat felé vezető út második szakaszába.

Három éve működik a kormányportál

Az első francia e-government oldal 1998-ban indult, és céljának megfelelően a lehető legtöbb hivatali információt és dokumentumot kitették az internetre. Azt a portált úgy alakították ki, hogy a lehető legjobban kiegészítse a francia országos hálón, az internetet ott sokáig háttérbe szorító Minitelen elérhető információkat.

Ezzel párhuzamosan műszaki, szabályzási és jogi okokból 2000 októberében elindították a www.service-public.fr weboldalt is. Ez a hivatali honlap információs oldalak ezreihez kínál linket, és az adózók itt online adhatják be az éves jövedelemadó-bevallásukat.

Nincs többé sorban állás

A felhasználók számára a hivatali portál azért bizonyult hasznosnak, mert megspórolhatták a helyi polgármesteri hivatalban a sorban állást és a nyomtatványok kitöltését, melyekkel életében minden francia találkozik.

Több mint ezer hivatali nyomtatványt, az összes létező mintegy 65 százalékát tették mostanáig letölthetővé a központi portálon. A kritikusok soha nem felejtik el megemlíteni, ez nem igazán az a 100 százalék, amit Lionel Jospin miniszterelnök még 1998-ben megígért.

Bonyolult az azonosítás

Az oldal készítői számára az jelentette az egyik legnagyobb kihívást, hogy a valóban személyre szabott honlapot a polgárok egyértelmű azonosítására alkalmas elektronikus aláírás révén lehet kialakítani. A digitális szignót jogilag érvényesnek ez év márciusától ismerik el a francia törvények.

De a saját különbejáratú azonosító képzésére szolgáló szoftver még átláthatatlanul bonyolult az átlagos számítógép-felhasználó számára. A kormányzat szerint jelenleg vizsgálják a lehetőségeket, hogyan tudják biztosítani a polgárok online hivatali ügyintézéseinek biztonságát.

Terminálok a hivatalokban

Mivel csak a francia háztatások 20 százaléka rendelkezik internetes hozzáféréssel, a kormány azt ígéri, a polgármesteri hivatalokban számítógépes terminálokat állítanak fel. Ezek mellett természetesen a megfelelő személyzet is ott lesz, hogy segítsék a polgárokat az online ügyintézés lebonyolításában.

Stephen Coleman, a demokráciáért elkötelezett független brit Hansard társaság e-demokrácia programjának munkatársa szerint a francia kezdeményezés sokkal ambíciózusabb, mint a jelenleg Nagy-Britanniában futó programok. Véleménye szerint azért még meg kell várni, működik-e majd a polgári visszajelzések rendszere. "Jó dolog, hogy online lehet leróni az adókat, de legyen meg annak is a lehetősége, hogy megvitassuk, mi történik azokkal az adókkal" - véli Coleman.