Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Gázzal jön az internet

2005.11.14. 14:57
Rádiós technikával tolna át adatokat a lakossági gázcsőhálózaton az amerikai Nethercomm, a szokatlan módszert azonban még ki is kell próbálni.

Teljesen átalakulhat a szélessávú szolgáltatások piaca, ha a jövőben nemcsak kábelen juthat el az internet a háztartásokba, hanem gázcsöveken is. Bármilyen különösen hangzik, a gáz és az internet nagyon jól elfér egymás mellett a csövekben, az adatok ugyanis rádiós jeleken továbbítódnak, nem befolyásolják a sokoldalú fűtőanyag áramlását.

Főz, süt, fűt, internetez, telefonál

Az új technológiát egy parányi amerikai vállalat, a Nethercomm vállalat népszerűsíti, és szerintük a csöveken másodpercenként száz megabitet lehet átpréselni, amely bőven elegendő ahhoz, hogy egy időben tévécsatornákat, szélessávú internetet és telefonszolgáltatást szállítsanak rajta. A Cnet informatikai szaklap szerint a Nethercomm az úgynevezett ultra wideband szabványt használná. Ez nagy sávszélességű, és a cég elképzelése szerint föld alatti csövekben áramló rádiójelek nem zavarnák a többi rádiós hálózatot.

Egyetlen gond van csupán: az ultra wideband technológia nagyon új, és még senki sem bizonyította be, hogy az elképzelés a gyakorlatban működik, senki sem tudja a választ arra, hogy kanyargó csöveken is simán átmennek-e az adatok. Bár a tizenkét fős Nethercomm csak nemrég jött létre, a cég alapítója azonban komoly szakmai tapasztalattal rendelkezik: Patric Nunally 2005 májusáig a mikroprocesszorokat gyártó Patriot Scientific vállalat műszaki igazgatója volt, előtte beépített processzorok és kommunikációs rendszerek fejlesztésével foglalkozott, és egymaga több mint 134 világszabadalommal rendelkezik a drótnélküli kommunikáció és a jelfeldolgozás területén.

Igény ugyanakkor van az új adattovábbító csatornákra, a kábeles hálózatok befogadóképessége ugyanis véges, alig jut sávszélesség a nagy felbontású tévécsatornáknak.

Gáz van mindenhol

Egyes telefontársaságok régi hálózatuk továbbfejlesztésére költenek el milliárdokat, mások pedig áramhálózaton vagy wifin próbálják internethez juttatni a lakosságot, ezekkel a megoldásokkal szemben azonban a gázhálózatnak van egy óriási előnye: a háztartások és irodák legnagyobb részébe már rég bevezették a csöveket. A West Technology Research Solutions tanulmánya szerint ügyfelenként körülbelül ötszáz dollárba kerülne a gázcsöves szolgáltatás elindítása, Nunally becslése szerint azonban egy egymilliós városban kétmillió dollárból is kiépíthető a hálózat. A West tanulmánya gyors terjedésre számít, az elemzők szerint 2008-ben 3.9 millió háztartásba jut el az internet gázcsöveken, 2010-ben pedig már 18.6 millió internetező áll át a gázra.