Piroska
-2 °C
5 °C

Az ember, akire vírust írtak

2005.11.14. 12:24
Gyurcsány Ferenc akaratlanul is bekerült a magyar virtuália halhatatlanjai közé - ő Magyarország első miniszterelnöke, aki, ha csak közvetve is, vírustámadás áldozatává vált, és ezzel bebizonyította, hogy számít. Gyurcsány szerint az infokommunikáció húzóágazat - ehhez képest az internethasználatot tekintve az utolsó előttiek vagyunk az EU-ban.

Mi jelezhetné jobban Gyurcsány Ferencnek a fejlett kommunikációs technikák iránti elhivatottságát, mint az a vírus, amelyet egyenesen a miniszterelnöki weboldalra szabadított rá tavaly egy ellenzéki érzelmű hacker? A Zafi (értsd: "hazafi") annak a logikus folyamatnak a végére tett logikus felkiáltójelet, amelynek során az internetet mint médiumot addig semmibe vevő politika lassan megértette, hogy a háló nemcsak ellensége, hanem jó barátja is lehet, főleg ha megfelelően tudja használni.

#alt#
De ha a hatalom eszközként használja a netet, jobb, ha felkészül rá, hogy az új terepen új ellenfelek leselkednek rá. A Zafit jegyző hackercsoport a neki legkézenfekvőbb eszközzel juttatta kifejezésre elégedentlenségét, és ezzel tulajdonképpen jót tett a miniszterelnöknek: úgy mentette meg Gyurcsányt a virtuáliába való beleszürküléstől, ahogy Gavrilo Princip mentette meg Ferenc Ferdinándot. Mert akit megmerényelnek, arról legalább lehet tudni, hogy számít.

Megyo.jpg, gyurcsany.gif

"Látszatemberek irányítanak, kik emelik fizetésünk és kétszer annyi adót vonnak le, kik igazságszolgáltatásról regélnek, mikor a bűnözőket és a növekvő agressziót védik törvényeikkel, kik inkább Forma-1-re pocsékolják a pénzt, mialatt hajléktalanok halnak meg naponta utcáinkon, s kórházi betegek szenvednek szükséges műszerek nélkül. Hogyhogy nem látja ezt senki????" - üzente a látnok a vírussal, amely, bár a miniszterelnok.hu mellett a Google-t és a Microsoftot is megtámadta, a magyar informatikatörténet első komoly politikai hekjének bizonyult. Az elkövető azóta sincs meg.

#alt#
A célpont, a miniszterelnök.hu még az Orbán-kormány idején, 2001-ben kelt életre ("Az együttműködés reményében kívánok jó barangolást!" - üzente beköszöntőjében az akkori miniszterelnök), és azóta értő kezek minden egyes kormányfőváltáskor gondosan újrarajzolják. Amikor egy évvel később Orbán Viktorral kibabrált a nép, a címeres-parlamentes szájtra új bérlő költözött, Medgyessy Péter került a fejlécre és a konzervatív barnát felváltotta a progresszív kék; aztán amikor 2004-ben jött az új főnök, az illetékes dizájner lendületes Photoshop-vonásokkal irézelte ki a megyo.jpg-t és rajzolt helyette helyette a fejlécbe Gyurcsányt.

A miniszterelnok.hu most se nem igazán személyes, se nem igazán hivatalos, de az új bérlő, Gyurcsány Ferenc legalább meghálálta a figyelmet, és hitet tett az új médium mellett: idén februárban felszólított minden második magyart, hogy internetezzen.

Folytassuk a sikeres utat!


Klikk a képre!

Gyurcsány erre egy szép gesztus, az informatikai minisztériumban tett látogatása alkalmával szólított fel, miután megveregette a meglátogatott szakminiszter, Kovács Kálmán vállát és jelentőségteljesen annyit mondott: "Szándékunk az, hogy a következő években folytassuk azt az utat, amit az elmúlt években elkezdtünk és sikeresnek tartunk".

Nincs még egy olyan terület, mondta Gyurcsány, ahol 2002 óta - részben az állami szabályozás által is generált verseny hatásaként - ennyire csökkentek volna az árak, és ennyire javult volna a szolgáltatás színvonala, mint az infokommunikációban.

Azt, hogy minden második magyar internetezzen, a kormányfő 2006 végére szeretné elérni, hacsak idén tavasszal ki nem babrál vele a nép úgy, ahogy Orbánnal kibabrált annak idején. Most, 2005 végén mindenestere- "részben az állami szabályozás által is generált verseny hatásaként" - az egyesült Európában csak a görögöket előzzük meg. Az Eurostat múlt heti felmérése szerint a magyarok 28 százaléka internetezik, ami az EU-tagországok közti behálózódási versenyben pontosan az utolsó előtti helyre elég.