Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Térbeli Budapest a Google Earthben

2008.09.15. 14:31
New York, San Francisco vagy Denver híresebb épületei már bekerültek a Google műholdas térképébe, a Google Earthbe. Mostantól Budapest legfontosabb látványosságai is ott vannak. Hivatalos bemutató csütörtökön.

A Google szép csendben háromdimenziósította műholdas Budapest-térképének egyes részleteit, így a Google Earthben térben láthatók, körüljárhatók vagy inkább körberepülhetők a fontosabb budapesti középületek és emlékművek, többek között a Duna-hidak, a Budai Vár, a Parlament épülete, a Citadella, a Nyugati pályaudvar épülete és a Hősök tere.

Parlament 3d-ben, és még több épület a galériában

Úgy tudjuk, a Google-nél még nem készültek el teljesen a munkával, így elképzelhető, hogy egyes fontos épületek 3D-s változata még nem jelenik meg, vagy éppen félkész állapotban látható. Türelem, hivatalos bemutató csütörtökön, amikor a Google magyarországi képviselője, Peresztegi Zoltán virtuálisan, Demszky Gábor főpolgármester, Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes, és Balogh András, a Virtuális Magyarország Kft. képviselője élőben mutatja be a 3d-s Budapestet a Műcsarnokban.

Hasonló háromdimenziós modelleket egyébként bárki gyárthat a Google Sketchup nevű alkalmazásával. Van, hogy a fejlesztők a programban megrajzolják az egyes épületeket, és van, hogy a cég maga gyárt le egyes modelleket a birtokában lévő légi felvételek segítségével. A jelek szerint a 3d-s Budapestet inkább kézzel rajzolják, de ez a hivatalos bemutatón derül majd ki.

Update: A főváros háromdimenziós megjelenítése Bojár Iván András városarculati tanácsnok kezdeményezésére valósult meg. A kivitelezést a Fővárosi Önkormányzat turisztikai marketingszervezete, a BTH Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht. segítette.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!