Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Csajok a hálón

2002.02.27. 12:49
Több nő dolgozik internetes hálózati szakemberként Közép- és Kelet-Európában, mint nyugaton - derült ki az IDC felméréséből. A nőket a magas fizetések vonzzák a szakmába, távol tartja őket viszont a fizikai megterheléstől való félelem.
Közép- és Kelet-Európában közel tíz százalék a nők aránya az internetes hálózati szakemberek között, szemben a nyugat-európai hat százalékkal - derült ki az IDC Cisco Systems számára készített felméréséből. Közép- és Kelet-Európában jelenleg végzett első ilyen tanulmányában az IDC kimutatta, hogy az internetes hálózati területen dolgozó nők száma 2004-re megháromszorozódik, és eléri a szakmában alkalmazott teljes munkaerő 12,5 százalékát. Ez a szám jelentősen magasabb a Nyugat- és Észak-Európában ugyanebben a hároméves időszakban várt 7,3 százaléknál.

A görögök vezetnek

A 2001-es adatok alapján Görögországban dolgoznak legnagyobb arányban nők internetes hálózati szakterületen - 14,2 százalék - ami több mint kétszerese az ausztriai, svájci, dániai és német értéknek. Növekvő tendencia ellenére az összesített hiány a képzett hálózati szakemberek terén Közép és Kelet-Európában 2004-re több mint 80 ezer lesz. Magyarországon a területen dolgozó nők aránya 12,2 százalékkal a harmadik.

A pénz vonz, a fizikai megterhelés taszít

A tanulmány szerint a nőket hasonló tényezők vonzzák a hálózati munkához Közép- és Kelet-Európában, mint a férfiakat; a magas fizetés, a stabil munka és a jó karrierlehetőség. A nőket - Európa többi részéhez hasonlóan - az a felfogás tartja távol ettől a területtől, hogy ez a munka nem való nőknek, túlságosan időrabló és fizikailag megerőltető.

Kevesebbet keresnek a nők

Valdimir Kroa, az IDC munkatársa hozzátette: "Nyilvánvalóan hosszú még az út az egyenlő juttatások és az egyenlő karrierlehetőségek eléréséig. A Cseh Köztáraságban például a nők minden szakmában 27 százalékkal alacsonyabb az átlagfizetést kapnak, mint a férfiak."

A pozitív diszkrimináció nem megoldás

A tanulmány szerint az internetes hálózati szakterületen dolgozó nők számának növeléséhez a következő feltételek szükségesek: a szakemberképzés támogatása, amely vonzza a nőket karrierjük korai szakaszában, rugalmas munkafeltételek, amelyek lehetővé teszik a munka és a magánélet közötti egyensúly megteremtését, és az egyenlő esélyek, különösen az egyenlő fizetés elérése. A válaszadók nagy része nem hisz abban, hogy a pozitív diszkrimináció megoldás.

Az IDC több mint 130 szervezetet (munkaközvetítőket, ügynökségeket, végfelhasználó cégeket és IT-gyártókat) kérdezett meg 8 országban: Lengyelországban, Magyarországon, Oroszországban, a Cseh Köztársaságban, Romániában, továbbá Izraelben, Görögországban és Törökországban.