Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Geotagging - a felcímkézett világ

2006.09.23. 12:07
Ha a turisták a webre feltöltött fényképeiket nem csak tartalmuk szerint, hanem a készítés helyének megfelelően is felcímkézik, olyan adatbázis hozható létre, melyben az egyes látványosságokat, vagy éppen az egyszerű az pizzériákat bárki megnézheti. Megfelelő algoritmusokkal akár egy 3d-s térkép is létrehozható belőlük.

A digitális fényképezés és a fényképmegosztó weboldalak elterjedésével hihetetlen ütemben nő az interneten tárolt fotók mennyisége. A piacvezető Flickr oldalain például több mint egymilliárd kép van fenn, és egy mozgalmasabb napon akár egymillió fényképpel is nőhet ez a szám. A fényképek közötti keresést a Web 2.0 egyik legfontosabb összetevőjével, a címkézéssel (taggeléssel) könnyítik meg a szájtok.

Térkép és fénykép

A Flickr nemrég elindított szolgáltatásával a fénykép elkészítésének helyét megkülönböztetett tagként kezeli a rendszer, ily módon a Flickr képadatbázisa összekapcsolható az anyacég, a Yahoo térképszolgáltatásával. Mivel a térképeken általában turisztikai nevezetességeket vagy különféle szolgáltatásokat - éttermet, mozit, autószerelőt - keresnek a felhasználók, az ily módon kiterjesztett rendszer nemcsak az utcarajzon való bejelöléssel, hanem a közelben készített fényképek segítségével is meg tudja könnyíteni az adott városrészben való eligazodást.

Természetesen a Yahoo Maps előtt más oldalak is gondoltak a Flickr kimeríthetetlen képadatbázisára. Így a Zoomr vagy a Mappr már korábban elindította hasonló szolgáltatását, és a Google online térképe, a Google Earth is alkalmas arra, hogy képeket rendeljünk az egyes földrajzi helyekhez. A Flickr megint a felhasználhatóság (usability) oldaláról csillogtatta meg tudását: nem a térképeken keresők, hanem a fényképeket feltöltők nézőpontjából közelítette meg a problémát. Mindehhez egy olyan egyszerűen kezelhető programot szerkesztett, mellyel már az első nap több mint egymillió képet láttak el megfelelő földrajzi címkével (geotaggel).

A Yahoo hosszú távon arra számít, hogy a digitális fényképezőgépekbe integrálják majd az egyre kisebb helyet foglaló műholdas helymeghatározó rendszert, a GPS-t, így a fotókat a fényképezőgép maga látja majd el geotaggekel.

Fotóturizmus

Közben a Miscrosoft Interaktív Média Kutatócsoportja a Washingtoni Egyetemmel együttműködve olyan rendszeren dolgozik, amely szintén a Flickr fotóiból kiindulva automatikusan beazonosítja a turisztikai látványosságokról készült fényképek készítésének pontos helyét és szögét. A Fotóturizmus névre keresztelt projektben egy-egy idegenforgalmi látványosságról a róla készült fényképek segítségével három dimenzióban bejárható modellt építenek.

A helyszínről készült műholdfelvételen automatikusan elhelyezik az egyes képek exponálásának helyét, és meghatározzák a kamera szögét is. A Flickr-ről nyert fényképekből hozzák létre az épületek 3 dimenziós modelljét. Az algoritmusok azonosítják az egyes részleteket, és a tagek segítségével meg tudják határozni a részletek tartalmát is. A párizsi Notre Dame esetében például a bejárat felett az Utolsó ítélet című dombormű látható, amit a taggekből felismer és a további képeken is sikeresen azonosít a rendszer.

A tesztrendszert az interneten is ki lehet próbálni: a római Trevi kút és a párizsi Notre Dame egy érdekes interfészen keresztül tekinthető meg. A 3d-s modellben mind a fényképészek helyei, mind az épületek részletei kijelölhetők. Ha ez utóbbit választjuk, a rendszer automatikusan megkeresi azt a fényképet, amely a leginkább tartalmazza a kívánt tartalmat. Ha egy fényképen belül egy kisebb részletet jelölünk ki, könnyen egy másik fotóban találhatjuk magunkat, ami esetleg egy kissé eltérő nézőpontból mutatja meg az épület megfelelő darabját.

A Microsoftnak, akárcsak a Google-nek nem titkolt célja a világ három dimenzióban való feltérképezése. Míg a Google ingyenes modellezőprogramokat ad a felhasználóknak, és arra próbálja ösztönözni őket, hogy építsék fel saját lakókörnyezetük modelljét, illetve rendeljék hozzá a Google Earth megfelelő helyéhez az így elkészült virtuális épületet, a Microsoft a naponta készülő milliónyi fényképből indul ki, és automatizált módon kívánja megalkotni a 3d-s modelleket.