Benedek
-5 °C
5 °C

Béreljen németet!

2005.03.24. 10:30
Weboldalán a németek előnyeit ecseteli, és a megfelelő alanyok átmeneti, de annál élménydúsabb kibérlésére biztat egy müncheni művész. Johannes Blank oldaláról sehol nem derül ki, hogy provokatív installációt látunk. A művész legfontosabb célja annak felidézése, milyennek láttatják magukat külföldön a németek, illetve milyennek látják őket mások.
A németek rendkívül praktikus lények, reggel nyolckor elfoglalnak a medence mellett egy napágyat, vagy inkább rögtön kettőt. A partikon is nagy hasznát venni Goethe honfitársainak, hiszen ahol ennyi költő és gondolkodó támadt, a kulturált társalgás alapfelszereltségnek számít. Ha eddig Ön elbénázta, és nem tett szert saját németre, most már bérelhet is egyet, állítja a weboldal.

Az oldal készítői nem titkolják a lényeget, már a neve is mindent elmond: rentagerman.de, azaz béreljen németet. A megszokott online munkaközvetítőkkel ezzel véget is ér minden hasonlóság. Az oldal a leírása szerint "nagy választékban kínál németeket a felhasználók személyes és társadalmi szükségleteinek kielégítésére", emlékeztet a Der Spiegel.

Fontos a felszerelés

Hogy miért is volna szüksége bárkinek bérelhető németre? A különös weboldal azonnal sorolja is az indokokat: szeretetreméltó lények, barátságosak, hasznosak és ráadásul tiszták. A németekkel csak akkor van gond, ha rájuk tör a honvágy, vagy hasonló nyomasztó gondolat. Ilyenkor csakis a Wurst (virsli) segíthet, így a tapasztalt felhasználó rögvest a support package mélyére nyúl.

A felszerelés további értékes tartalma a leírás szerint: német zene, német versek, egy vödör Sauerkraut (savanyúkáposzta) és a Heimat (haza) videón megörökített képe. Bárki megtapasztalhatja, egészen egyszerű a kezelés, írtja az oldal, és ez tűnik ki a felhasználói visszajelzésekből is.

Láthatta élőben

De mi lehet ez az egész, gondolhatja az olvasó, akit különben a készítők mellékesen arra biztatnak, hogy a megfelelő állampolgárság esetén tegye magát is bérelhetővé. Az oldalt készítő Johannes Blank müncheni webdesigner évekkel ezelőtt médiaszakra járt Lipcsében. Ekkor kezdett internetes művészettel foglalkozni, majd docensként dolgozott Olaszországban, illetve időzött Dél-Amerikában. Blank saját bőrén szembesülhetett azzal, hogy a külföldiek mit várnak a német látogatótól, illetve láthatott németeket külföldön magukból kifordulni.

A reakció a lényeg

"Szerettem volna az embereknek ironikus formában bemutatni, hogy németként milyenek is valójában" - foglalta össze a weboldala értelmét Johannes Blank. A németbérlés ötlete politikai felhangoktól sem mentes, de Blank inkább a művészi akciót szeretné láttatni.

Az online művész nagyon szeretné tudni, hogy kül- és belföldön hogyan fogadják az ő "németeit". A weboldalon szereplő arcokat München bevásárlóutcájában "gyűjtötte", természetesen az érintettek beleegyezésével. Ha az álma valóra válik, külföldi galériákban élő szereplőkkel vonultathatja fel a kínálatot, közvetlen interakciót engedve az "alanyok" és a reménybeli "bérlők" között.