Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Újabb frontokon támad a Google

2006.10.05. 14:34
A Google a héten közzétette a Berkeley Egyetemen elhangzott előadások videóit, analfabétizmus-ellenes szájtot gründolt, és bejelentette, hogy mostantól programkódokban is keres. A cég vezérigazgatója, Eric Schmidt szerint a Google nemsokára a hazug politikusok lebuktatására is alkalmas lesz.

Több váratlan fronton is előrenyomult a héten a világ legnépszerűbb keresője, a Google. A cég a hét elején jelentette be, hogy stratégiai együttműködés keretében közzéteszi a Berkeley Egyetemen (University of California, Berkeley) elhangzott előadások videóit. A Google Videón mostantól bárki megtekintheti, hogyan szenved Atwood professzor a többrétegű interferenciával, hogyan ugrál Mueller professzor a kinetikus energiát illusztrálandó, és mit üzen a kaliforniai diákoknak a farmerba-pólóba bújt Sergey Brin, a Google milliárdos alapítója.

A Google kereshető előadás-videói egyrészt az egyre népszerűbb YouTubebbal versengenek, másrészt hosszú távon alaposan felforgathatják a távoktatáspiacot: azoktól a kevésbé neves egyetemektől és távoktatásra szakosodott cégektől, amelyek pénzt kérnek az előadások felvételeiért, komoly bevételeket szívhatnak el a Berkeley ingyenvideói, az esetleges további Google-partnerekről nem is beszélve.

Google az analfabétizmus ellen

A hét közepén jelentette be a Google, hogy harcba száll az írástudatlanság ellen. A célnak szentelt szájt, a Google Literacy a világ analfabétizmussal küzdő szervezeteit gyűjti egybe. Az UNESCO szerint ma a világon egymilliárd 15 éven felüli, praktikus analfabétának nevezhető ember él - megannyi potenciális internetező és Google-felhasználó.

A Google Literacy-n lehet könyvek és a témáról szóló tanulmányok keresni, és felkerültek a szájtra olyan videók is, amelyek az analfabétizmus ellen tevékenykedő szervezetek munkásságát mutatják be. Ha valaki gyorsan megtanulna olvasni, dedikált Google-térképen keresheti meg a legközelebbi segélyintézményt - így az Európai Felnőttképzési Társaság budapesti kapcsolati irodáját.

Google programozóknak

Csütörtökön indul a cég kifejezetten programozóknak szánt szolgáltatása, a Google Code Search, amely a projekt menedzsere, Tom Stocky szerint több milliárd szabadon kereshető programsorban keres. A kódrészletekről, függvénydefiníciókról az is kiderül, szabadon felhasználhatók-e, a keresés ugyanis licenc szerint szűkíthető, és így elkerülhetők a későbbi jogi bonyadalmak.

A kereső elsősorban a kóderkörökben amúgy is népszerű programgyűjteményekben, így a Collabnet Subversion-jében és a SourceForge CVS-ében keres. A Code Search kezdetben hirdetésmentes lesz, de ha népszerűvé válik, később megjelenhetnek rajta reklámok, ugyanúgy, mint az anyaszájton, mondta a Reutersnek a Google projektvezetője.

A Google mint hazugságvizsgáló

Miközben a fejlesztők egymás után állnak elő az újabb projektekkel, Nagy-Britanniába látogatott a cég vezérigazgatója, Eric Schmidt, aki saját maga vezette át az óceánon sugárhajtású magán-Gulfstreamjét, hogy előadást tartson a konzervatív párt képviselőinek, találkozzon Tony Blairrel és interjút adjon a Financial Timesnak. Schmidt meggyőződése, hogy sok politikus nem is érti, mi az az internet - ez főleg az idősebbekre igaz, akik annyit tudnak a netről, amennyit a stábjuk vagy gyerekeik elmagyaráznak nekik.


Eric Schmidt. Fotó: Szilikon Vali

"Az internetet eddig elsősorban pénzgyűjtésre használták a politikusok, de a választási eredményeket még nem befolyásolta. Nyilvánvaló, hogy fogja"- magyarázta Schmidt a brit konzervatívoknak.

Schmidt szerint öt éven belül eljön az az idő, hogy a politikusoktól a net segítségével lehet számon kérni korábbi kijelentéseiket: Schmidt olyan online választási rendszert vizionál, amelyben a választók "igazság-előrejelző" (truth predictor) segítségével vethetik össze a politikusok állításait a valósággal.
15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft