Auguszta
-3 °C
2 °C

Ingyenkönyvet, sokat, gyorsan

2006.08.31. 11:29
A Kőszívű ember fiait érdemes inkább magyar gyűjteményekben keresni, de Shakespeare-ből és Dickensből kitűnő a felhozatal a Google Books-on. A kaliforniai kereső két éve állt neki létrehozni a világ legnagyobb elektronikus könyvtárát, és mostanra több tízezer kötetet szkennelt be.

Szerdától hihetetlen mennyiségű, kiszivárgott adatok szerint több tízezer ingyenkönyvet tett elérhetővé a neten a Google nagyszabású projektje, a Google Print-ként indult, majd átkeresztelt Google Books keretében. A könyveket 2004 decemberében kezdte beszkennelni a kaliforniai cég, és most csak azokat tette közzé teljes verzióban, amelyekre már nem vonatkoznak a szerzői jogi törvények.


Schlachtenbilder und Scenen von Jókai
A Google Books így elsősorban klasszikus műveket tartalmaz, Dickens regényeit, a Shakespeare-összest, a magyarok közül például Csokonai Vitéz Mihály minden művét, Bajza József gyűjteményes munkáit és Jókai Mór feledhetetlen novelláskötetét, a Schlachtenbilder und Scenen aus Ungarns Revolution, 1848-1849-t (magyarul amúgy Forradalmi és csataképek 1848 és 1849-ből).

Ha majd a jognak asztalánál

Hogy miért pont ezeket, és miért nem Tolsztojt, Camus-t, Nabokovot, Esterházyt, és miért nem a Kőszívű ember fiait, annak az az oka, hogy a Google különös figyelmet fordított arra, hogy ne tegyen közzé olyan könyvet, amelynek közlése bármely ország törvényeibe ütközne. Mivel a szerzői jogi szabályok mindenhol eltérőek, a cég a lehető legkonzervatívabb álláspontra helyezkedett, és csak a biztosan jogtiszta könyveket tette fel a netre, ráadásul azt is figyeli, ki milyen országból csatlakozik, és annak megfelelően variálja a találatokat. Az elővigyázatosság érthető, mert a Google nagyszabású világkönyvtára miatt tavaly két perbe is belefutott: az amerikai szerzők céhe, az Authors Guild és a kiadók szövetsége, az American Association of Publishers is beperelte a céget szerzői jogok megsértése miatt.

Aki a Google Books-on keres egy könyvet, négyféle találatot kaphat eredményként. Az első a "No preview" nem több, mint egy katalóguscédula, a keresett könyv alapadatain (szerző, cím, ISBN-szám) kívül mást nem tartalmaz. A második, a Snippet View (kb. töredéknézet) ezeken kívül közöl néhány részletet is a könyvből - azt bizonyítja, hogy a Google-nek megvan a könyv, de jogi okokból nem mutatja meg. A Limited Preview-ban (kb. korlátozott előnézet) látható könyvek jórészt olyan kiadóktól származnak, amelyek csak részletek közlését engedélyezték a Google-nek, míg a teljes nézetben, a Full View-ban olvasható, sőt pdf-ben letölthető, nyomtatható az egész könyv.

Ha majd a bőség kosarából


mokka.bibl.u-szeged.hu
A Google főleg nagy angolszász nyelvterületen működő intézmények, így a New York-i közkönyvtár, az Oxford és a Michigan egyetemek könyvtárainak anyagára támaszkodott, amikor elindította az ambiciózus projektet, és nekiállt beszkennelni a világ összes könyvét, illetve főleg amerikai és brit kiadóktól kapott engedélyt arra, hogy még védelmet élvező művek részleteit közölje. Ezért aki kifejezetten magyar művekre vágyik, sokkal jobban jár, ha klasszikusokért a Magyar Elektronikus Könyvtárhoz, kortárs irodalomért a Digitális Irodalmi Akadémiához fordul. Az előbbin ott az össze Jókai, az utóbbin az összes Esterházy.

A Google Books-ban ezzel együtt akkor is érdemes keresgélni, ha nagy valószínűséggel nincs fent a keresett könyv teljes verziója, mert a találati oldalon nemcsak kereskedőkre mutató linkek vannak, hanem könyvtárakra, elektronikus katalógusokra mutató hivatkozások is. A tökéletes integráció azért még várat magára: írjuk be a Google Books keresőablakába, hogy "Pápai vizeken ne kalózkodj!" A könyv nincs meg, de sebaj, kattintsunk a cím melletti "Find libraries" linkre. Tekintsük meg a hibaüzenetet, miszerint a mokka.bibl.u-szeged.hu:8080 nem elérhető. Fejtsük vissza az URL-t, és olvassuk el a mokka.bibl.u-szeged.hu címen található üzenetet, miszerint "hehe". Olvassunk inkább Dickenst.