Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

A Ginger-sztori folytatódik

2001.03.07. 15:49
Újabb információk szivárogtak ki Dean Kamen titokzatos találmányáról a Gingerről. A találgatások övezte tárgy alighanem egy hidrogén-meghajtású roller - de bármi is legyen már egészen biztosan városi legendává vált.
Dean Kamen nem csak egy díjnyertes feltaláló, aki emberek százezreinek életét tette jobbá, hanem - talán tudtán kívül - az elmúlt évek egyik legnagyobb médiafelhajtásának okozója.

Kép az Amazonról
Bezosék is beszálltak
Annak, aki most találkozik a történettel, szükséges elmondani, hogy idén januárban járt körbe először a hír, hogy Kamen feltalált valamit, aminek az IT illetve a Ginger nevet adta. A találmány szigorúan titkos, mégpedig azért mert világrengető. Félig és teljesen kimondottan feleslegessé fogja tenni a gépkocsikat.

Azt, hogy a dolog nem átverés, egy csomó hihető és érdekes részlet látszik támogatni. Ilyen részlet, hogy a Harvard Business School kétszázötvenezer dollárt ajánlott egy Steve Kemper nevű palinak, a még be sem mutatott találmányról szóló könyv kiadási jogáért. Kament állítólag meglátogatta az új gazdaság két nagyágyúja - Steve Jobs, az Apple főnöke, és Jeff Bezos az Amazon könyváruház tulajdonosa -, akik kipróbálták a találmányt és azon nyomban befektetést eszközöltek. Befektetést eszközölt továbbá a Credit Suisse First Boston bank, akik értékelésükben úgy fogalmaztak, hogy ennél a találmánynál jobb befektetés jelenleg nincs a bolygón. Hogy Kamen többre viszi, mint Bill Gates.

A Ginger-ügyben elsődleges hírforrásnak számító Inside.com első beszámolóját a találgatások szökőárja követte. Az oknyomozó riporterek pedig megszállták a Dean Kamen New Hampshie-i ingatlanjait övező fákat és bokrokat.

Kamen elbukik?

Kép a semmiből
Hülyét csinálnak belőlünk?
Az Inside magazin legfrissebb számából kiderül, hogy a Ginger körüli találgatások fő irányát képező roller-teória (hogy ti. a találmány valamiféle egyszemélyes, könnyű, motor hajtotta jármű) helyes volt. A világot azonban nem maga kétkerekű roller fogja megrengetni, hanem a számára kifejlesztett motor, amely hidrogénnel üzemel, csendes, takarékos, és nem szennyezi a levegőt.

A Ginger gyártására jelenleg is épül a gyár New Hampshire-ben. Kamen pedig ragaszkodik a hallgatáshoz, a találmány 2002-es bemutatásáig.

Az MSNBC-s Adam Penenberg tudósítása szerint azonban a jövő korántsem felhőtlen. A feltaláló számára az egyik baljós körülmény, hogy a találmányt ilyen vagy olyan módon megneszelő cégek teljes erővel konkurens fejlesztésekbe kezdtek az alternatív meghajtásokkal. Kament ráadásul beelőzhetik a riválisok - vállakozását ugyanis utolérték az anyagi nehézségek. Dean Kamennek minden tulajdonán jelzálog van.

Népi invenció

Akár sikerül a Gingernek megrengetnie a világot, akár nem - a találmány most már visszafordíthatatlanul városi legendává magasztosult.

Bill Cobb és gépkocsija
A Gigert övező érdeklődést - az Inside.com-on kívül - az Amazon próbálta először kihasználni. Bezos online könyváruháza egy megrendelő lapot tett közzé, amelyből semmi sem derült ki.

Azután elindult a találgatók hivatalos honlapja, a theitquestion.com, ahol összegyűjtöttek az alkotók minden találgatást és lehetséges megoldást.

A médiafelhajtás csúcsa, hogy egy Bill Cobb nevű ember együttese, a Krud megzenésítette a Gingert. A rágógumi-metál-pop-alternatív-szörfös zenekar ,,What is IT?" (Mi az IT?) című dalában közérthető és vidám dalformában ismerhetjük meg, hogy mennyire jobb lesz a világ, amikor a Ginger végre a boltokba kerül.  • Vennék
  • Hírek