Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Kevés itthon az internethozzáférés

2004.08.04. 15:54
A számítógép- és internethozzáférést tekintve elmaradnak, az internetes vásárlás szempontjából viszont hasonló szinten állnak a magyar háztartások más európai uniós régiók háztartásaihoz képest, derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt. legfrissebb felméréséből.
A GKI Gazdaságkutató Rt. az MTI-hez szerdán eljuttatott sajtóanyagában tájékoztat arról, hogy Magyarországon 2002-ben 1500 fő, 2003-ban 1000 háztartás megkérdezésével állított össze összehasonlító felmérést a németországi Baden-Württemberg, a spanyolországi Katalónia, az olaszországi Piemont régiók és Portugália bevonásával.

Tizennégy százalék

Az összesítés szerint amíg a magyar családok csupán 14 százaléka rendelkezett tavaly internethozzáféréssel, és még számítógépből is csak a háztartások 34 százalékának jutott, addig Baden-Württembergben ezek az arányok 47 százalékot tettek ki az internetre és 61 százalékot a pc-kre vonatkozóan.

Az internethozzáférési arány tavaly Katalóniában 34,6 százalék, Piemontban 41,4 százalék, Portugáliában pedig 28,6 százalék volt. Számítógéppel a katalóniai családok 55,1 százaléka, a piemontiak 57,6 százaléka, a portugálok 47 százaléka rendelkezett.

Kevés vásárlás

Kiegyenlítettebb a helyzet az interneten lefolytatott vásárlásokat tekintve, amelynél egyöntetűen alacsony az azt utóbbi három hónapban kipróbálók aránya az internetet használókhoz viszonyítva.

Magyarországon a háztartások 15 százaléka vásárolt a világhálón legalább egyszer 2003 végén az azt megelőző három hónapban, csupán 3,8 százalékponttal elmaradva Katalóniától és 1,5 százalékkal Piemonttól.

Portugáliában még a magyarországi háztartásoknál is kevesebben választják az internetet vásárlásra. A sajtóanyag nem közöl adatot a baden-württembergi internetes vásárlási gyakoriságról.