Béla
12 °C
27 °C

Információhiány az önkormányzati oldalakon

2004.04.19. 11:58
Az magyar önkormányzatok jelentős része rendelkezik saját weboldallal, de a fontos információk gyakran nehezen elérhetőek, és a legtöbb helyen még nem elérhető az online ügyintézés.
Idén az első negyedévben a 229 városból 191, a 23 fővárosi kerületből 22 (plusz a Fővárosi Önkormányzat), a 22 megyei jogú város közül valamennyi önkormányzat rendelkezett önálló internetes megjelenéssel, derül ki a GKI felméréséből. A vizsgált 275 önkormányzat nyolcvanhat százaléka érhető el az önkormányzat nevén futó weboldalon.

Hiányos adatok

Az önkormányzatok hetven százaléka közöl általános információkat weboldalán (például a nyitva tartásról), de az önkormányzat vagy hivatal szervezeti felépítéséről csupán negyvennégy százalékuk tájékoztatja az érdeklődőket, és a különböző osztályok, képviselők email címei nehezen fellelhetőek.

Az oldalak húsz százalékán a képviselőtestület munkájáról is beszámolnak, de a testületi, bizottsági és kisebbségi ülések jegyzőkönyve ritkán elérhető az interneten. Az önkormányzatok negyede kínál letölthető űrlapokat és más online szolgáltatásokat, de csak harmincöt százalékuk készít idegen nyelvű oldalakat. Turisztikai információkat negyven százalékuk közöl.

Magyarországon mindössze tizenöt olyan városi önkormányzat van, amelyek a honlapján már lehetőség van elektronikus ügyintézésre, és egyelőre csak a lakossági bejelentések elérhetőek. Az elektronikus szolgáltatások köre az uniós csatlakozás miatt 2005-ig tovább bővül.

Nem egységes

A GKI Gazdaságkutató Rt. és a a GKIeNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. közös kutatása szerint a kormányzati törekvések ellenére továbbra is a szigetszerű működés jellemzi a hazai önkormányzatok internetes fejlesztéseit. Az informatikai képzés és a szabványosítás hiánya hátráltatja az elektronikus önkormányzat kialakulását, ráadásul elektronikus aláírás nélkül az önkormányzatok a rendelkezésükre álló adatvagyon másodlagos hasznosítására sem képesek.