Diktatúrában veszélyes blogolni

2008.06.28. 17:45
Budapesten tartja éves konferenciáját a Global Voices nemzetközi bloggerszervezet, amely elsősorban a nagymédia vakfoltjain, diktatúrákban, elnyomó rezsimekben élő bloggereket tömörít. Ilyen helyeken nem veszélytelen blogolni, börtönbüntetés, sőt kínvallatás is lehet belőle, főleg ha valaki korrupt rendőröket videóz, és az eredményt feltölti a Youtube-ra. A rezsimek tűzfalakkal, szűrőkkel, a közösségi szájtok blokkolásával reagálnak a civil újságírás terjedésére.

A Global Voices blogaggregát ötlete Ethan Zuckerman, a harvardi Berkman Center for Internet and Society médiakutatójának fejéből pattant ki, amikor a médiaérdeklődés globális eloszlását, a médiafigyelem geopolitikai egyenlőtlenségét vizsgálta.

Zuckerman, aki korábban alapítója volt a világ első ingyenes webtárhelyének, a tripod.com-nak, és az afrikai internetterjesztést szolgáló nonprofit GeekCorps-nak is, azt tapasztalta, hogy a nemzetközi médiafigyelem mértéke az országok gazdasági helyzetének függvénye, az alulreprezentált országokra legfeljebb az irányíthat némi plusz érdeklődést, ha megszállja őket az amerikai hadsereg.

Bloggerek azonban Észak-Amerikán és Nyugat-Európán kívül is élnek és dolgoznak, a 2004-ben létrejött Global Voices azt tűzte ki célul, hogy hálózatba szervezze őket, és tudósításaikat eljutassa a nyugati mainstream médiába.

A Global Voices önkéntes szerkesztőgárdája több mint százötven láthatatlan ország politikai-közéleti témájú webnaplóiból válogat, fordít és disztributál tudósításokat, hogy felerősítse a mainstream média partvonalán túl élő közösségek hangját. A fordításokat a Creative Commons utánközlést engedélyező licence alapján teszik közzé, így azokat bárki forrásként használhatja, és nagy nemzetközi hírügynökségek  - például a Reuters - is átveszik az anyagaikat.

Nem demokratikus országokban szabad sajtó híján igen jelentős lehet a blogok közéleti szerepe - derült ki a budapesti konferencián, ahol többek között egyiptomi, pakisztáni, kenyai, marokkói és belorusz bloggerek első kézből számoltak be a helyi blogok által kiváltott botrányokról.

Marokkóban például egy Targuist Snpier álnevű blogger videóra vette, hogyan szedik be a kenőpénzt egyenruhás rendőrök az autósoktól az utakon, és több ilyen felvételt is feltöltött a YouTube-ra. Válaszul a rendőrség hajtóvadászatot rendezett az anonim bloggerre, és több embert letartóztattak. A videókat az állami fennhatóság alatt álló országos média nem közölte, a neten viszont több millióan megnézték. A műfaj olyan népszerűvé vált, hogy több blogger utánozni kezdte, megszaporodtak a leleplező felvételek az egész afrikai térségben.Egyiptomban és a többi afrikai országban a rendőri brutalitást veszik leggyakrabban célba a bloggerek. A videomegosztó oldalakon sok olyan amatőrfelvétel megjelent, amelyen rendőrök ütik vagy kínozzák az embereket. A hatóságok több bloggert elfogtak, kihallgattak, megvertek vagy megkínoztak, többeket letöltendő börtönbüntetésre ítéltek "rágalmazás" miatt.

A konferencián résztvevő egyiptomi blogger, Wael Abbas arról számolt be, hogy őt ugyan fizikailag még nem bántalmazták, de lejárató kampányt indítottak ellene a hatóságok. Az állami médiában az jelent meg, hogy áttért a keresztény hitre, homoszexuális és büntetett előéletű. Abbas Misrdigital című blogját már a CNN, a BBC, és a Human Rights Watch emberijog-védő szervezet is díjazta.

Rendőrök verték meg az egyiptomi bloggert

A pakisztáni rezsim legfőbb fegyvere a rendszerkritikus blogok ellen a cenzúra, a szűrés és a blokkolás, derült ki az egyébként fogorvosként dolgozó Awab Alvi előadásából. Noha a lakosságnak csak 7 százaléka rendelkezik számítógéppel, a rezsim annyira tart a hírblogok véleményformáló erejétől, és hogy rossz hírét keltik külföldön az országnak, hogy a szűrőlistára tették a nagy blogszolgáltatókat.

A muzulmán országban főben járó bűnnek számít az iszlám hit kritikája, a dán karikatúrák miatt a Wikipediát is blokkolták, egy Korán-gyalázó videó miatt pedig a YouTube-ot, ami a világ kétharmadában elérhetetlenné tette a videomegosztó oldalt egy rövid időre.

Az elnyomó rezsimek által alkalmazott internetcenzúra mértéke évről-évre, az internet terjedésével együtt növekszik. A Global Voices Advocacy projektje olyan Google-mashupot készített, amelyen a tiltott közösségi és webkettes oldalak szerepelnek országokra lebontva.

Az Access Denied Map 17 ország cenzúrakísérleteit dokumentálja Brazíliától Törökországig. A térkép számon tartja, hogy mikor, miért, és melyik szájtot blokkolták vagy blokkolják a helyi hatóságok. A több mint három jelentős szolgáltatást - fénykép-, és videomegosztókat és blogtárhelyeket - blokkoló országok klubjába Kína, Myanmar, Irán és az Egyesült Arab Emirátusok tartoznak. Egy hasonló feketelistát az Opennet.net is közzétesz.

Access Denied: Google-mashup az internetcenzúráról

A Global Voices nem csupán szavakban lép fel az internetcenzúra ellen, olyan technológiai kiskapuk fejlesztésében is részt vesznek, amelyek lehetővé teszik a tartalomszűrők kijátszását, és az anonim blogolást.

A Pakisztánban, Indiában, Kínában és Iránban élő bloggerek például a pkblogs.com nevű szájton keresztül férhetnek hozzá az egyébként hozzáférhetetlen webnaplókhoz. Mivel ezekben az országokban a blogger élete is múlhat az anonimitásán, a Global Voices olyan szoftvereket ajánl számukra - például a forgalomelemzést lehetetlenné tévő Tor anonimizáló rendszert -, amelyek megakadályozzák a felhasználó és az általa felkeresett weboldalak azonosítását.

Egyre több blogger kerül börtönbe

Évről évre egyre több bloggert tartóztatnak le a világon, ami azt is jelzi, hogy nő a blogok politikai jelentősége - áll a Washingtoni Egyetem World Information Access című tanulmányában. A jelentés szerint 2003 óta 64 embert tartóztattak le azért, mert nézeteit blogjában publikálta: csak 2007-ben 36 bloggert vettek őrizetbe, háromszor annyit, mint 2006-ban. Valószínűleg ennek sokszorosa a blogolásért letartóztatottak száma, ugyanis a jelentés csak az ellenőrzött eseteket vette számításba, miközben a Committee to Protect Bloggers nevű bloggerjogi szervezet például csak Burmában 344 esetről tud.

A jelentés szerint a letartóztatások több mint fele Kínában, Egyiptomban és Iránban történt, de az utóbbi négy évben brit, francia, kanadai és amerikai bloggerek is kerültek már őrizetbe. A letartóztatásokat kiváltó blogbejegyzések között találhatók olyanok, amelyek a kormányzati korrupcióról szólnak, mások emberi jogok megsértését vagy valamilyen tiltakozó megmozdulás elnyomását dokumentálták. Több letartóztatottat később börtönbüntetésre ítéltek, átlagosan 15 hónapra, a leghosszabb kiszabott börtönbüntetés 8 év volt.  • Hírek
  • Bankszámla