Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Fájlrendszerként is működik a Gmail

2004.09.17. 10:23
A felhasználók olyan ötletes kiegészítőket készítettek a Google népszerű szolgáltatásához, amelyek a levelezőt bárhonnan elérhető fájlrendszerré vagy blogoláshoz használatos adatbázissá alakítják át.
Az online keresőt működtető Google áprilisban mutatta be a Gmail levelezőszolgáltatást, amely egy gigabájtos kapacitásával pillanatok alatt roppant népszerű lett. A szolgáltatás beindulása után néhány hónappal számos programozó rukkolt elő döbbenetes felhasználási megoldásokkal: egyesek háttértárrat, mások blogadatbázist hoztak létre a tárhelyen. Bár ezeket a projekteket többnyire csak a móka kedvéért indították el, néhány szakértő szerint elképzelhető, hogy később a Google is beépíti rendszerébe az új funkciókat.

Multifunkciós adattár

A mexikói Jonathan Hernandez PHP programnyelven írt kiegészítővel blogmotorrá alakította át a levelezőt, és amikor emailt küld a postafiókjára a szöveg automatikusan megjelenik Gallina elnevezésű blogján. Néhány kevésbé izgalmas módosítás is megjelent, amelyek például automatikusan ellenőrzik a Gmail postafiókját vagy más postafiókokból importálnak üzeneteket. Az amerikai Richard Jones komolyabb átalakítási munkálatot végzett: linuxos számítógépével úgy kezeli a Gmail tárhelyét, mintha interneten elérhető külső merevlemez lenne. A Gmail FS elnevezésű fájlrendszeren szokványos unixos fájlkezelő parancsokkal lehet másolni, törölni és áthelyezni a fájlokat, illetve könyvtárakat létrehozni.

Az online merevlemez helyettesítheti az usb memóriakulcsokat és fájlcserélőként is működhet, ha a felhasználók közös postafiókot használnak, megosztják hozzáférésüket, vagy egyszerűen emailben átküldözgetik egymásnak a kért fájlokat.

Üzleti modell

A Gmail körüli felhajtás részint annak köszönhető, hogy a szolgáltatást csak a meghívottak vehetik igénybe. Az oldal indulásakor csak a Google alkalmazottai és néhány szerencsés kiválasztott kapott Gmail postafiókot, de néhány héttel később a felhasználók lehetőséget kaptak arra, hogy meghívják barátaikat, akik később további meghívókat küldhettek szét. Bár a Google tiltja a postafiókok kereskedelmi felhasználását, még most is sokan értékesítik meghívóikat és postafiókjaikat.

A Google egyébként hirdetésekkel kívánja fenntartani a szolgáltatást; a rendszer végignézi a leveleket, és azok tartalmából automatikusan megállapítja, hogy a felhasználók milyen hirdetéseket találnának érdekesnek.  • Vennék
  • Hírek