Három titkot fecseg ki a Google új jegyzettömbje

2006.05.18. 11:30
A Notebookkal válaszol a Google a rivális del.icio.us linkmegosztó sikerére. Jegyzeteljünk, mentegessünk szövegeket és linkeket. Ha hinni lehet a kódnak, mindez csak a kezdet.
A minap, a Google Napon négy fontos bejelentést tett a keresőóriás, ebből hármat - Co-op, Desktop Search 4, Trends - azon nyomban ki is lehetett próbálni, ám a negyedikre, a Notebookra várni kellett - igaz, alig egy hetet. A Google Notebook nem egy laptopokra optimalizált keresőmotor (értelme se lenne egy ilyennek), hanem egy virtuális jegyzettömb.

Mire használhatunk egy virtuális jegyzetfüzetet? Segítségével összegyűjthetjük a weboldalakról a számunkra fontos szövegeket és linkeket. Mindez nagyon egyszerű, hiszen például a Firefox böngésző használói csak letöltik a Notebook-kiterjesztést (Internet Explorer-használók ide klikkeljenek), és nincs más dolguk, mint kijelölni az adott weboldalon szövegeket, majd egy klikkeléssel elmenteni a jobb alsó sarokban megjelenő mini Notebookban.

A Google Notebookban külön jegyzettömböket is létrehozhatunk, így akár külön gyűjthetjük a weben talált vicceket, a munkánkhoz szükséges linkeket, kívánságlistákat vagy bármi mást, ami az eszünkbe jut. A Notebookot megnyithatjuk böngészőablakban is, ahol szellős és átlátható felületen rendezgethetjük, alakítgathatjuk, szerkeszthetjük jegyzeteinket.

#alt#
Kijelöljük és eltesszük későbbre.

A Google Notebookba írt jegyzeteinket akár publikussá is tehetjük, és - webes alkalmazásról lévén szó - bármelyik netre kötött gépről elérhetjük jegyzeteinket. A Notebook egy jól használható alkalmazás, ami legalább olyan könnyen válhat webes életünk részévé, mint mondjuk a CL2, vagyis a Google online kalendáriuma.

A Notebook egyértelműen a del.icio.us riválisának számít. Bár a Yahoo által felvásárolt linkmegosztó szolgáltatás néhány dologban továbbra is jobbnak bizonyul: egyszerűbb, alakíthatóbb, az eltárolt linkeket felcímkézhetjük és így könnyen kereshetővé tehetjük, megoszthatjuk ismerőseinkkel, sőt, akár rss-csatornákat is generálhatunk linkgyűjteményünkhöz vagy címkéinkhez. A Google nyilván szívja a fogát, hogy átengedte a del.icio.us-t legnagyobb riválisának, de azért nincs kétségünk felőle, hogy elkeseredés helyett inkább méltó ellenalkalmazás fejlesztésére fognak törekedni. És talán ez lesz a Notebook.

Mit rejteget a Notebook?

Adódik például a kérdés, hogy - a CL2-hoz hasonlóan - nem fogják-e integrálni a Notebookot is a Gmailbe. Ésszerű lépés lenne. Ha már itt tartunk, azt is jó lenne tudni, hogy a Google-nak vannak-e nagyobb szabású tervei is a virtuális jegyzettömbbel vagy csak egy kötelező kört tudtak le.

Garett Rogers, a ZDNet bloggere bele is nézett a Notebook javascriptjébe, hátha talál valami nyomot, amin el lehet indulni. Nem kis meglepetésére több dolgot tudott meg a Google terveiről, mint gondolta volna. Az egyik kódrészlet arra enged következtetni, hogy - legalább kísérleti jelleggel - megpróbálják passzintani a "Google-kütyüket" a Notebookkal. A Google kütyüjeit a Google Desktop használói ismerhetik közelebbről. Persze ember legyen a talpán, aki megmondja, hogy mondjuk az órakütyüvel hogyan illeszthető össze egy jegyzettömb-alkalmazás.

Rogers második felfedezése, hogy a Notebook javascriptjének egy másik kódja a html-szerkesztésért és a képfeltöltésért felel. Ez egyben azt jelentheti, hogy a Notebook a jövőben alkalmas lesz kreatívabb szövegformázásra és akár képek feltöltésére is. (Utóbbiról megint a Yahoo juthat eszünkbe, mely a del.icio.us mellett egy másik webkettest is felvásárolt, s ez pedig a népszerű Flickr képmegosztó szolgáltatás. A Google Trends szerint ez már sokkal nagyobb falat lenne, mint a del.icio.us-szel való versengés.)

Egy harmadik kódrészlet pedig a Caribou-val való kommunikációért felel. Mi a Caribou? Így hívták a Gmailt, mielőtt tesztverziója publikus lett volna.  • Tippek
  • Bankszámla